Serbia acuză Uniunea Europeană de curățire etnică în Kosovo

Kosovo. Sursa foto-Dreamstime.com

Susținută de Federația Rusă, Serbia acuză Uniunea Europeană pentru că sprijină Kosovo într-o brutală campanie de curățenie etnică.

Serbia acuză Uniunea Europeană. Preşedintele Serbiei, , a acuzat luni o "parte a comunităţii internaţionale". El susține că sprijină Kosovo în "brutala curăţire etnică" împotriva etnicilor sârbi. Declaraţia a fost făcută în prezenţa ambasadorului Rusiei la Belgrad, Aleksandar Bocan-Harcenko.

Concomitent, Comisia Europeană a avertizat că ar putea impune sancţiuni Serbiei dacă Belgradul nu acţionează pentru calmarea tensiunilor cu Kosovo. Avertismentul a fost făcut în urma unui incident armat între poliţia kosovară şi un grup format probabil din etnici sârbi. Ultimii s-au baricadat duminică într-o mănăstire, relatează agenţia EFE.

De ce Serbia acuză Uniunea Europeană

„L-am informat pe Bocan-Harcenko asupra faptului că în Kosovo se realizează o brutală curăţire etnică. Este organizată de premierul kosovar Albin Kurti cu sprijinul unei părţi a comunităţii internaţionale", a scris Vucic pe Instagram după întâlnirea cu diplomatul rus.

Preşedintele sârb a descris discuţia diplomatul rus drept „foarte importantă". El i-a mulțumit ambasadoruluu i-a mulţumit pentru că a ascultat "solicitările părţii sârbe". Dar nu a oferit mai multe detalii.

Serbia acuză. Sursa foto: Aleksandar Vučić / Facebook

Anchetă privind incidentul din Kosovo

În acest timp, poliţia kosovară investighează incidentul armat pe care l-a avut duminică cu un grup de indivizi înarmaţi. Grupul era format aparent din sârbo-kosovari şi/sau sârbi. Ei s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă sârbă din satul kosovar Banjska.

Trei persoane din acest grup şi un poliţist kosovar au murit în luptele în urma cărora poliţia kosovară a preluat controlul asupra mănăstirii.

Premierul kosovar Albin Kurti a acuzat imediat Belgradul că a sprijinit acest grup de "terorişti". El a precizat că grupul era format din circa 30 de persoane. Vucic a respins aceste acuzaţii şi a pus incidentul pe seama oprimării membrilor minorităţii sârbe din Kosovo. Preşedintele sârb acuzând totodată misiunea internaţională KFOR de pasivitate în faţa acestui incident.

Avertisment de la Comisia Europeană

Reacţionând faţă de incidentul armat din Kosovo, Comisia Europeană a avertizat luni Serbia că, aşa cum a procedat cu Kosovo, aplicându-i măsuri restrictive din cauza eforturilor insuficiente ale guvernului de la Pristina pentru a diminua tensiunile cu Belgradul, la fel ar putea proceda şi cu acesta din urmă în cazul în care consideră că există motive.

În urma acestui avertisment, Serbia acuză Uniunea Europeană că susține curățirea etnică în UE.

Tensiunile între Belgrad şi Pristina au crescut în luna mai, odată cu alegerile locale. Acestea au fost boicotate de sârbi în patru municipalităţi majoritar sârbe din nordul Kosovo. Alegerile au fost câştigate de candidaţii albanezi. De atunci, Bruxellesul şi Washingtonul le-au cerut celor două părţi să organizeze din nou alegeri. Dar lipsa progreselor în negocierile de normalizare a relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina a determinat Bruxellesul să adopte sancţiuni împotriva Kosovo.