Șerban Huidu spune că nu crede în Dumnezeu. Cu toate acestea, în viață a întâlnit oameni remarcabili, care i-au lăsat amintiri neprețuite
Șerban Huidu se consideră a fi un „ateist gnostic”, adică „ăla care crede că există ceva, n-are nicio dovadă că există ceva, dar crede cu tărie că există ceva. Și într-adevăr, sunt lucruri pe care nu le poți explica și care sunt mai presus decât noi”.
Cu toate acestea, vedeta Prima TV a povestit în emisiunea „Dosare de presă”, la EVZ PLAY, că în copilărie obișnuia să cânte în strană. Bunicul său a făcut 16 ani de închisoare politică, doar pentru că, student fiind la Teologie, într-o seară, prin anii `50, împreună cu niște colegi, a înjurat comuniștii, la un pahar de vin. Unul dintre cei cinci studenți era informator și, după acea seară, i-au arestat pe toți.
„Bunicul meu, diaconul Milea, care nici măcar nu-mi era bunic de sânge, era doar însurat cu bunica mea. Făcea slujbe la Udricani, în spatele Teatrului Evreiesc. Acolo mergeam. Plecam cu tramvaiul 19, în fiecare duminică, și cântam la strană.
De ce era bunicul meu diacon? În anii 50 erau cinci studenți la Teologie, la Galați care s-au întâlnit, el fiind din Brăila, cum ne întâlnim noi și înjurăm Guvernul. Și a ieșit crimă de uneltire împotriva securității statului. Unul i-a turnat. A făcut 16 ani de pușcărie. N-a prins Canalul, că încă era procesul. Dar, în rest, le-a prins pe toate.
Când a ieșit, a fost angajat de Patriarhie, dar ca diacon și redactor la Cartea de Cult. În schimb, am trăit ca și copil cu niște povești... Nu prea povestea... Dar când povestea..., nu înțelegeai nimic”, a declarat Cârcotașul.
Oltenașul cârcotaș, amintiri memorabile
Bunicul lui Huidu a ieșit din închisoarea abia în 1965. Cârcotașul a crescut înconjurat de personalitățile marcante ale vremii, întâlnindu-i la bunicul său acasă pe Constantin Galeriu și alți „oameni grei”. I-a cunoscut printre alții, pe Nicolae Steinhardt și pe Arsenie Papacioc.
„Când eram copil, puteam să mergem în toate locurile în care Patriarhia avea case. Am mers la Rohia și acolo era părintele bibliotecar, Steinhard. Care zicea, „Oltenașule, veniși?” Se știau din pârnaie”, a spus Huidu.
Vedeta Prima TV a prezentat, în timpul interviului, o poză din telefonul său. O poză veche, din 1982. În această fotografie, Șerban Huidu, pe atunci în vârstă de șase ani, apare de Părintele Daniel, cel ce avea să devină, peste ani, Patriarhul României.
„La un moment dat am fost la Techirghiol. În 1982. Eu aveam șase ani. Huidu și Patriarhul Daniel. De atunci eu nu l-am mai văzut. Vreau să mă duc să-l văd.
Stăteam la masă cu el și-mi spunea, „Oltenașule, oltenașule”. Vreau să mă duc la Patriarhie, cu poza, să i-o arăt. „Prefericitule, uite cine e aici!” Cred că s-ar bucura”, a concluzionat Șerban Huidu.
Catedrala trebuie să existe!
Șerban Huidu consideră că, în general, credința este în oameni, nu în instituții sau în reprezentanți ai bisericii”. Cu toate acestea, vedeta este de părere că existența Catedralei Mântuirii Neamului este necesară.
„Catedrala trebuie să existe. Până la urmă, în Koln, este o Catedrală care a fost făcută pe vremea marii foamete. Toate catedralele au alt rol, e cu totul altceva. Ei, acuma poate înțelegi de ce”, a mai spus Huidu făcând referire la întâlnirea sa cu Patriarhul Daniel, din copilărie.