Separatiștii ruși primesc întăriri pe fondul ofensivei ucrainene

În timp ce convoiul umanitar așteaptă la graniță, mult mai ușor pătrunde în Ucraina armamentul pentru rebeli: 150 de blindate (dintre care 30 de tancuri) și trei lansatoare de rachete au ajuns în mâna separatiștilor.

Riscul izbucnirii unui război în toată regula, între Ucraina și Rusia, cele mai puternice două state foste sovietice, a fost extrem de ridicat la sfârșitul săptămânii trecute, când Ucraina a anunțat că a distrus parțial o coloană de blindate rusești, care au intrat în țară. Rusia a negat aceste informații, care nu s-au confirmat, deocamdată, din surse independente.

Rebelii susțin că au arme din Ucraina

Liderul autoproclamatei republici Donețk, Alexander Zaharcenko, a anunțat, în weekend, că rebelii sunt pe cale să primească 150 de vehicule blindate, inclusiv 30 de tancuri și 1.200 de luptători, care au fost antrenați în Rusia timp de patru luni. Printre voluntarii care îi ajută pe separatiști se numără și doi români, precum și turci, sârbi, italieni și nemți, a spus liderul rebelilor, dezmințind zvonurile că echipamentul folosit ar fi fost furnizat de Rusia. „Militarii ucraineni ne-au lăsat atât de mult echipament, încât nu avem suficienți oameni să-l folosească. Mă refer la tancuri, vehicule de transport militar, lansatoare de rachete etc.”, a declarat el.

Cancelarul german Angela Merkel și vicepreședintele american Joe Biden au discutat, sâmbătă, cu președintele ucrainean Petro Poroșenko, și au declarat că ceea ce face Rusia – furnizarea de arme rebelilor și trimiterea de coloane militare în Ucraina – sunt total opuse declarațiilor autorităților moscovite, care se arată îngrijorate de situația umanitară din estul Ucrainei. Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klinko, a cerut NATO să furnizeze sprijin militar trupelor ucrainene.

Convoiul rusesc de 280 de camioane, cu ajutoare umanitare, trimis de Rusia rebelilor se află, încă, blocat de partea rusă a frontierei, la o distanță de două ore de Lugansk, așteptând să pătrundă pe teritoriul ucrainean. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, l-a asigurat pe secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, că niciun militar rus nu este prezent în convoi și că acesta nu va fi folosit ca pretext pentru o invazie rusă.

Lansatoare de rachete pentru separatiști

Rebelii, care au pierdut teren în fața forțelor guvernamentale în ultimele săptămâni, au promis o contraofensivă de câteva zile, dar încă nu au pus în practică amenințarea. Duminică, armata ucraineană a preluat, de la insurgenții proruși, controlul asupra unui comisariat de poliție din Lugansk. Și tot duminică, Kievul a acuzat Rusia că a introdus în Ucraina trei lansatoare multiple de rachete de tip Grad și a denunțat încălcarea spațiului aerian ucrainean de către avioane rusești fără pilot. „O coloană militară, în care se aflau trei sisteme de tip Grad a pătruns din Rusia, prin satul (ucrainean) Diakove, în direcția Nîjni Nagolcik”, la 76 km de Lugansk, a declarat purtătorul de cuvânt ucrainean Andrii Lîsenko.

Un avion de vânătoare MiG-29 al armatei ucrainene a fost doborât, duminică dimineața, de separatiști în regiunea Lugansk, după ce a lichidat un grup de rebeli, a anunțat Leonid Matiuhin, un purtător de cuvânt ucrainean. Potrivit acestuia, „pilotul s-a catapultat”, a fost găsit și se află într-un loc sigur.