Separarea activităţilor în energie, la control

Separarea activităţilor în energie, la control

AVAS a demarat o anchetă la Enel România, Distrigaz Sud şi E.ON Gaz pentru a verifica dacă actele constitutive încalcă normele UE.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a iniţiat un control la actele constitutive pentru toate companiile rezultate în urma procesului de separare a activităţilor de distribuţie şi furnizare (unbundling) a electricităţii şi gazelor naturale pentru fostele societăţi Electrica Dobrogea şi Banat (cumpărate de Enel România), Distrigaz Nord (deţinută de E.ON Gaz România) şi Distrigaz Sud (divizie a Gaz de France).

Măsura a fost solicitată de Comisia Europeană (CE), care, în urma monitoriză rii proceselor de vânzare, a ajuns la concluzia că actele de privatizare ar putea include prevederi care ar conferi statului român unele drepturi, ceea ce ar duce la încălcarea directivelor privind libera circulaţie a capitalurilor în spaţiul comunitar. Astfel, forul european vrea să ştie dacă aceste măsuri sunt limitate în timp şi dacă statul intenţionează să le prelungească, ne-au precizat reprezentanţii AVAS.

Companiile vizate au reacţionat diferit la solicitarea EVZ privind oportunitatea acestui control. „Distrigaz Sud va pune la dispoziţia AVAS toate informaţiile necesare derulării în condiţii optime a activităţii amintite“, au arătat oficialii societăţii, în timp ce conducerea E.ON Gaz România spune că nu a fost înştiinţată de către AVAS cu privire la un astfel de control. Enel România nu ne-a oferit un punct de vedere. Drepturile expiră până în 2010

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre prevederile la care face referire CE se numără faptul că, timp de patru ani de la finalizarea privatizării, Enel nu poate vinde nicio acţiune la Electrica Dobrogea sau Banat, fără acordul statului, atâta timp cât acesta deţine o participaţie de cel puţin 25%, şi nici nu poate lua vreo hotărâre privind divizarea firmelor, schimbarea sediului în afara României ori diverse fuziuni care ar determina schimbarea controlului. E.ON Ruhrgas şi Gaz de France au dreptul să numească toţi administratorii la Distrigaz Nord, respectiv Sud, doar dacă statul deţine mai puţin de 10% din capitalul social al fiecărei societăţi.

AVAS a răspuns Comisiei că toate aceste clauze vor înceta să fie aplicate după expirarea perioadei de patru ani, în cazul filialelor Electrica, adică în vara 2009, şi de cinci ani pentru Distrigaz Nord şi Sud, în 2010. Astfel, nu este necesar un calendar pentru eliminarea acestora, mai spun reprezentanţii instituţiei. Totuşi, dacă în urma separării activităţilor se demonstrează că există prevederi în actele constitutive care ar putea încălca libera circulaţie a capitalurilor între statele membre şi nu sunt limitate în timp, AVAS va propune un calendar pentru stabilirea unor limite temporale.