Sunt din ce în ce mai puțini oameni în Japonia! Țara Soarelui Răsare se află în impas

epa08345079 Office workers wearing protective masks to avoid infection from the coronavirus walk to their offices after taking overcrowded commuter trains, at a railway station in central Tokyo, Japan, 06 April 2020. Japanese Prime Minister Shinzo Abe is expected to declare the state of emergency on 07 April 2020 over the COVID-19 and coronavirus outbreak. EPA/KIMIMASA MAYAMA

Populația din Japonia a scăzut pentru al 15-lea an consecutiv. Țara continuă să se confrunte cu o rată a natalității scăzută cronică. Se arată într-un raport anual publicat miercuri, 24 iulie, de Ministerul Afacerilor Interne.

Numărul rezidenților japonezi a scăzut cu 861.000 (0,7%) față de anul precedent. Se marchează astfel  cel mai abrupt declin de până acum, la 121.561.801. Cu toate acestea, numărul rezidenților străini a crescut cu 329.535 (11,01%) față de anul trecut. S-a ajuns la 3.323.374. Și s-a atins un nivel record de când ministerul a început să colecteze datele aferente în 2013. Acesta a fost, de asemenea, al doilea an consecutiv în care numărul rezidenților străini a crescut în țară.

De la maximul atins în 2009, populația Japoniei a fost în declin constant. Numărul de decese din țară a fost cel mai mare de când ministerul a început să colecteze date în acest sens, în 1979. În timp ce numărul de nou-născuți a atins un nou minim.

Sunt din ce în ce mai puțini japonezi

Datele raportului privind migrația au arătat că, timp de doi ani consecutivi, Japonia a înregistrat o ieșire netă de 7 000 până la 10 000 de persoane în fiecare an. Care este mai mare decât numărul celor care se întorc. Cu toate acestea, în rândul rezidenților străini, numărul persoanelor care s-au mutat în Japonia a fost mai mare decât cel al persoanelor care au plecat. Iar asta timp de doi ani consecutivi.

Dintre orașele și districtele din întreaga țară, districtul Taito din Tokyo, unde se află popularul cartier Asakusa, a înregistrat cea mai mare creștere a populației față de anul trecut, cu 1,28%. În schimb, prefectura Akita a înregistrat cea mai mare scădere a populației. O scădere de 1,83% de anul trecut. Aomori și Iwate au înregistrat, de asemenea, scăderi importante ale populației.

Țara Soarelui Răsare se află în impas

Densitatea populației rămâne puternică în zonele cu orașe mari. Căci peste jumătate din populația totală locuiește în regiunile Tokyo, Kanagawa, Osaka, Aichi, Saitama, Chiba, Hyogo și Fukuoka. Începând din 2014, guvernul a încercat să rezolve problema supraconcentrării din Tokyo prin oferirea de stimulente pentru ca oamenii să se mute în altă parte.

Cu toate acestea, dacă tendința generală a ratei scăzute a natalității din Japonia se menține, multe orașe ar putea fi în pericol de dispariție. Asta a avertizat un studiu de anul trecut, sugerând că peste 40 % din municipalități ar putea dispărea până în 2050, transmite Japan Times.