Cea mai mare realizare a lui Trump în primul său an de mandat este relansarea economică: cifrele boom-ului sunt de-a dreptul uluitoare!
Pe 20 ianuarie 2018 se împlinește un an de la instalarea oficială a lui Donald Trump la Casa Albă. În acea zi, indicele bursier Dow Jones se afla sub 20.000 de puncte (mai exact 19.827). După mai puțin de un an, ziua de 4 ianuarie 2018 se încheia cu un succes bursier colosal: indicele Dow Jones a depășit un nou prag istoric, de 25.000 (mai precis, 25.075).
„De fiecare dată când vedeți această cifră urcând pe Wall Street, înseamnă locuri de muncă, înseamnă reușite, înseamnă creșterea contribuțiilor pentru pensii (Planul 401k)”, a comentat Trump acest succes. „Ținta noastră viitoare este 30.000.”
Este o creștere fără precedent în istoria Wall Street. Indicele Dow Jones atingea pentru prima dată pragul de 10.000 de punct în mai 1999. A avut nevoie de exact 14 ani, pentru a ajunge, în mai 2013, la 15.000.
Iar perspectivele sunt cât roz: „Cred că (creșterea) va continua, deoarece inflația rămâne sub ținta Fed (Banca Federală), iar pachetul de reducere a taxelor împreună cu creșterea neîncetată a beneficiilor nete (ale companiilor) continuă să înfățișeze o imagine bună pentru bursă”, declară economistul șef al Deutsche Bank, Torsten Slock, citat de Fortune.
Boom-ul înregistrat de economia americană în ultimul an este fără îndoială cea mai mare realizare a administrației Trump. O realizare care nu poate fi contestată nici de cei mai mari dușmani ai acesteia, este demonstrată de cifre seci. De aceea, tabăra anti-Trump pur și simplu le ignoră.
Succesul economic al lui Trump este rezultatul liberalizărilor masive (de când a fost ales, au fost desființate reglementările în 16 domenii de activitate economică, fiind introdus doar unul singur) și al pachetului de reforme fiscale (cea mai importantă reducere de taxe din istoria Americii).
Salariații americani sunt primii care vor vedea efectul acestui boom economic pe cecurile pe care le vor primi la sfârșitul lunii ianuarie, după diminuarea drastică a contribuțiilor sociale.
După ce pachetul de reforme fiscale a fost votat, și odată cu el reducerea impozitului pentru firme de la 35% la 21%, peste o sută de mari companii au acordat prime sau măriri de salarii; peste un milion (!) de americani au beneficiat de aceste bonusuri, potrivit Washington Examiner.
Iată alte câteva cifre care demonstrează boom-ul economic adus de Trump:
- nivelul şomajului este cel mai mic din ultimii 17 ani;
- nivelul şomajului în industrie – de 2,6% - este cel mai mic înregistrat vreodată;
- nivelul de şomaj din rândul hispanicilor (votanţi tradiţionali ai democraţilor) este de 4,7%, cel mai scăzut din istorie;
- nivelul de şomaj din rândul negrilor este cel mai mic din ultimii 11 ani;
- de Crăciun, vânzările cu amănuntul au înregistrat un salt de 4,9%, cel mai mare din 2011;
- vânzările pe piaţa imobiliară au atins maximul din ultimii 10 ani;
- indicele de încredere al gospodăriilor – cel mai mare din ultimii 17 ani;
- trimestrele II şi III ale lui 2017 s-au încheiat cu creşteri economice de peste 3%; potrivit previziunilor Fed, trimestrul IV va înregistra o creştere de 4%, iar primul trimestru din 2018 va depăşi şi el 3% - patru trimestre consecutive cu creşteri de peste 3% nu s-au mai înregistrat de 13 ani.
Şi când te gândeşti că, potrivit „dezvăluirilor” lui Michael Wolff, Donald Trump nu ar fi dorit să fie preşedinte!