Fostul dictator panamez Manuel Noriega, cândva un aliat al americanilor, alungat de la putere în urma invaziei americane în 1989, a murit luni seara, la vârsta de 83 de ani, închizând „un capitol din istoria țării
Noriega a condus țara cu o mână de fier, ordonând moartea celor care i se opuneau și menținând o relație apropiată, dar conflictuală, cu SUA. Avea relații importante în afara granițelor țării, datorită relațiilor cuserviciile secrete din toată lumea, după cum povestea americanul R.M. Koster, biograful lui Noriega, care a trăit în Panama câteva decenii.
Judecat și închis
După alungarea lui de la putere, Noriega a stat la închisoare 17 ani pentru trafic de droguri în SUA, apoi 2 ani în Franța, pentru spălare de bani, fiind apoi extrădat în Panama, în decembrie 2011. Și-a petrecut ultimii ani (cu excepția câtorva luni) într-o închisoare din Panama, pentru uciderea oponenților săi politici în timpul regimului din perioada 1983-1989.
S-a vorbit mult despre trocul pe care l-au făcut SUA și URSS, în 2-3 decembrie 1989, când George Bush și Mihail Gorbaciov s-au întâlnit în Malta și au decis înlăturarea lui Ceaușescu, simultan cu a dictatorului Noriega din Panama.
Noriega a acuzat Washingtonul de conspirație împotriva lui, pentru că a refuzat să accepte planul SUA de a scăpa de guvernul de stânga din Nicaragua, în anii 1980.
Destin incredibil
În 2016, a fost diagnosticat cu tumoare craniană benignă, a fost lăsat în arest la domiciliu, pentru a se putea opera. Era căsătorit și avea trei fiice: Lorena, Thays și Sandra.
Noriega s-a născut sărac, în Panama City, și a fost crescut de părinți adoptivi. S-a înrolat în armată în 1962, mentor fiindu-i generalul Omar Torrijos, care a devenit lider al țării, după lovitura de stat în 1968. Ca șef al serviciului secret, Noriega a avut o relație bună cu CIA-ul și a primit milioane de dolari pentru asta.
Povestea sa glorioasă s-a încheiat când George Bush a ordonat invazia din decembrie 1989, iar Noriega a fost capturat și dus la Miami. Au murit atunci 23 de soldați americani, 320 au fost răniți, iar 200 de civili și 340 de militari panamezi au fost uciși.