SENTINȚA care schimbă TOT! Dezbatere aprinsă pe Internet. POT VENI AMENZI ŞI PROCESE GRELE. News alert

SENTINȚA care schimbă TOT! Dezbatere aprinsă pe Internet. POT VENI AMENZI ŞI PROCESE GRELE. News alert

Utilizatorii internetului au obligaţia de a cere permisiunea prealabilă a autorului înainte de a posta o fotografie, chiar dacă aceasta este accesibilă gratuit pe un alt site, a stabilit Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), informează AFP şi site-ul Politico.

„Postarea pe un website a unei fotografii care a putut fi accesată gratuit pe un alt site cu consimţământul autorului necesită o nouă autorizare din partea acestuia”, a comunicat marţi CJUE.

Instanţa europeană a fost sesizată de Curtea federală de justiţie din Germania în litigiul dintre un fotograf, Dirk Renckhoff, şi statul Renania de Nord - Westfalia.

Litigiul a fost provocat de o elevă care a descărcat de pe internet, pentru un proiect şcolar, o fotografie a lui Renckhoff, postată cu acces liber pe un site de călătorii. Imaginea a fost postată ulterior şi pe site-ul şcolii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Renckhoff a sesizat justiţia pentru a cere interzicerea reproducerii fotografiei, motivând că postarea acesteia pe site-ul şcolii îi încalcă drepturile de autor. El a cerut despăgubiri de 400 de euro.

Curtea a decis în favoarea fotografului, apreciind că, în virtutea directivei europene privind drepturile de autor, şcoala ar fi trebuit să obţină acordul său înainte de a publica fotografia.

CJUE aminteşte că o fotografie este susceptibilă să fie protejată de drepturi de autor „cu condiţia de a fi o creaţie intelectuală a autorului, reflectând personalitatea acestuia şi manifestându-se prin alegerile libere şi creative ale acestuia la realizarea fotografiei”. În decizia sa, Curtea precizează că revine justiţiei germane să verifice dacă această condiţie este întrunită.

Faptul că imaginea a fost publicată pe un site de călătorii, fără restricţii de a fi descărcată, nu dispensează de obligaţia de a cere autorizaţia autorului înainte de orice nouă publicare, a mai precizat Curtea.

Situaţia ar fi fost diferită dacă imaginea aleasă drept ilustraţie de elevă ar fi fost postată cu un hiperlink care ar fi trimis la site-ul de călătorii.