Legea care elimină taxa pe boală, în Parlament. Senatul a dat primul vot

Legea care elimină taxa pe boală, în Parlament. Senatul a dat primul vot Sursa foto: Arhiva EVZ

Senatul a adoptat proiectul care scutește de taxa pe boală concediile medicale în anumite cazuri. Vor fi taxate doat bolile obişnuite, cele care impun carantina şi reducerea cu 25% a timpului de lucru.

 

Proiectul de lege aprobă OUG care scutește de contribuţiile sociale pentru mai multe concedii medicale. Măsura vizează gravidele, mamele cu copii bolnavi, pacienţii oncologici şi cazurile de urgenţă.

Senatul a eliminat CASS pentru anumite concedii medicale

Ordonanța de Urgență stabilește taxa pe boală care va fi percepută pentru concediile medicale pentru bolile obişnuite, a celor care impun carantină şi reducerea timpului de lucru. Senatul a adoptat propunerea legislativă care se află în procedură de urgență. Acum, legea merge la Camera Deputaților care este for decizional.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inițial Guvernul a adoptat OUG care scutește de taxa pe boală concediile medicale pentru gravide, mame cu copii bolnavi, pacienţi oncologici şi urgență. Pe 9 aprilie, a modificat ordonanţa de urgenţă și a introdus bolnavii cronici.

Pe 11 aprilie, Guvernul a modificat OUG şi a treia oară stabilind că taxa pe boală va fi plătită pentru bolile obişnuite, a celor care impun carantina şi reducerea cu 25% a timpului de lucru. În rest, celelalte indemnizaţii de concediu medical sunt scutite.

„Cu alte cuvinte, cei care sunt într-o astfel de situaţie şi au concediu medical vor avea şi venituri mai mari cu valoarea CASS, respectiv cu 10%”, a explicat atunci prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Senat

Sursa foto: EVZ

USR acuzații grave la adresa guvernului

Ștefan Pălărie, membru al Comisiei pentru muncă şi solidaritate socială din Senatul României, a comentat introducerea taxei pe boală. El a declarat că nu există lucru mai josnic decât să iei bani de la persoane aflate în suferinţă. Este vorba despre oameni care au nevoie de resurse financiare pentru a se trata și pentru investigații.

„Este o ironie amară ca un bolnav aflat în suferinţă să fie sancţionat financiar, în timp ce unii parlamentari care au votat împotriva eliminării taxei pe boală să poată sta acasă şi să poată vota din vârful patului, cu indemnizaţia întreagă. Guvernul a eliminat parţial taxa pe boală.

Presiunea străzii şi presiunea USR au funcţionat. USR a depus amendamente care ar fi eliminat taxa pe boală odată pentru totdeauna, amendamente respinse cu cinism în urmă cu o săptămână de PSD şi PNL. Avem o taxă introdusă de persoane fără pregătire medicală, care au decis că unii români sunt mai puţin bolnavi ca alţii şi trebuie taxaţi”, a afirmat Ştefan Pălărie, de la tribuna plenului Senatului.

Marcel Ciolacu

Sursa foto: Facebook

Dezbateri în Senatul României pe taxa pe boală

Opoziția a atras atenția că introducerea taxei pe boală pentru indemnizațiile pe concediul medical este abuzivă. Potrivit acestora, indemnizație pe concediul medical nu este un venit ci un drept obținut de români ca urmare a contribuțiilor la fondul de asigurări de sănătate. Marcel Ciolacu a afirmat tot timpul că este vorba despre un venit care trebuie taxat.

În realitate, indemnizația pentru concendiile medicale se plătește din Fondul Asigurărilor de Sănătate constituit din contribuțiile fiecărui angajat. Practic, Guvernul aplicând această taxă pe indemnizația de concediu medical, guvernul îi taxează de două ori pe români, o practică contrar constuției.

Ministerul Finanţelor se aşteaptă să încaseze în jur de 600 de milioane de lei în 2024,  din taxa pe boală, susțin cei din USR, într-un comunicat de presă. De la intrarea în vigoare, Guvernul PSD-PNL a colectat de la persoane aflate în suferinţă peste 60 de milioane de euro.