Mult şi gratis, asta scrie pe blazonul proletarului capitalist. E mulţi care se simte domni ai Moldovei şi Ţării Româneşti atunci când vede mesele pline de ananas şi şuncă de Praga.
Şoc şi groază, însă. Nori negri se adună deasupra acestui paradis de Bollywood din care răzbate, clar ca un tril de ciocârlie, corul de clefăituri şi tacâmuri lovite de farfurii, târşâitul de şlapi auriţi şi urletele copiilor drăgălaşi, cu chică de fotbalist de divizia C. Vai! Comisia Europeană se gândeşte să interzică acest sistem al fericirii la tonă. Motivul ar fi că se aruncă prea multă mâncare, în ciuda apetitului extraordinar al maselor care fug departe, încercând să uite de parizerul de acasă şi de dulcele muştar de Tecuci. Iar Comisia Europeană încearcă să limiteze prin politicile sale cantitatea de deşeuri produse de fiecare cap sec de consumator.
Culmea e că această veste sumbră vine tocmai pe filieră bulgărească, fix acum când în programul lor de guvernare scrie că principalul obiectiv al fraţilor noştri cu ceafa lată ar fi acela de a depăşi economic România. La prima vedere, se ridică părul pe tine, în cazul în care încă nu te-ai epilat definitiv. Se întoarce comunismul, o să mergem cu cartela în vacanţă, vor să crăpăm de foame şi să nu ne mai umplem farfuriile cu vârf, să scadă vânzările de Colebil, Emetiral şi Espumisan şi să crească vânzările de antidepresive.
De parcă nu ar fi fost de ajuns, aceeaşi Comisie Europeană vrea să interzică şi promoţiile din super şi hypermarketuri, adică tocmai principiul care reuşeşte să înfunde pubelele cu semnele prosperităţii lui nea Vasile de la etajul 5. Nişte nenorociţi, vor să ne ia dreptul sfânt de a risipi şi de a arunca, statistic, jumătatea primită gratis.
Iată, în sfârşit, un motiv serios pentru ca acest popor să se trezească şi să iasă în stradă. Să ridice baricade din peturi, să ocupe strategic toate mallurile şi să reziste până când dreptul la lăcomie şi inconştienţă le va fi redat tuturor celor care nu vor mai avea resturi de lăsat în urmă pe acest pământ.
Cică până în 2013, fiecare stat membru la UE va trebui să prezinte o strategie de reducere a deşeurilor biologice. În UK, publicul se distrează cu o campanie care spune că ar trebui ca orice om să cumpere cam cât ar avea nevoie să consume, eliminând din start cantităţile pe care ştie deja că le va arunca. Oricum, asta ni se întâmplă tuturor atunci când adoptăm înţelepciunea veveriţei. Poate că dacă popoarele ar fi îndemnate la cumpătare de către Chip şi Dale, plus veveriţa din Ice Age, treaba ar merge mult mai simplu. Aşa, încă există reticenţe şi ritmul de absorbţie a ideilor nobile e relativ lent.
Sâmbăta trecută, peste 200.000 de voluntari au adunat 390.000 de saci cu gunoaie în toată ţara, la Let's do it, Romania. Numai de pe platoul Bucegilor s-au strâns 15 tone de mizerii. Am un prieten care a coordonat ecologizarea de lângă staţia Coştila, unde a şi găsit o conservă de peşte din 1969. O piesă vintage, cum s-ar zice, numai bună de păstrat pentru muzeul Apocalipsei turistice.
Printre altele, am observat că interesul publicului pentru Muzeul Antipa continuă neabătut. Probabil că nu va mai dura mult până când va fi unul din puţinele locuri în care se va mai putea vedea niţică faună sau floră. Pe de altă parte, vorbind tot despre kestii de muzeu, tocmai s-a vândut un Grigorescu cu 250.000 de euro. Ciobănaş pe Valea Doftanei, adică o dovadă că finii noştri colecţionari sunt pasionaţi de natură, peizage, chestii ecologice autentice. Asta e un pas mare în orice direcţie. Statistica europeană spunea că pâinea aruncată zilnic în Viena poate hrăni 200.000 de africani, hai 250.000, că nu sunt aşa pretenţioşi. Comentatorii de pe site-urile unde a apărut vestea despre posibila prăbuşire a fericirii all-inclusive spuneau că, oricum, pâinea nu ajunge la africani, deci poate fi risipită în linişte în continuare. Nu de prostie să ne temem, ci de nesfârşirea ei.