Legea care se referă la cărțile de identitate ale românilot a fost amendată de senatorii români. În cuprinsul acesteia a fost inserat un articol care îi va împiedica pe români să mai primească în ”spațiu locativ” mii de persoane.
Senatorii au votat un amendament la lege, care se referă la posibilitatea ca o persoană, care deține în proprietate o locuință, să nu mai poată primi în spațiu mai mult de zece persoane.
Până în prezent, legea le dădea voie românilor să aducă, fictiv, în propria locuință, chiar și câteva mii de persoane.
”Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Această limitare nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, se arată în propunerea legislativă votată în Senatul României.
Legea va merge mai departe la Camera Deputaților, care este for decizional.
Mii de oameni cu acte de identitate pe aceeași adresă
La ultimele alegeri locale din România, cele din anul 2020, au existat mai multe cazuri în care mii de persoane au fost găsite pe listele electorale, ca având același domiciliu.
De exemplu, 13.000 de cetățeni români cu drept de vot, toți și cetățeni ai Republicii Moldova, figurau cu acte de identitate la patru adrese din Galați.
Pentru a putea obține cetățenia română, locuitorii din Republica Moldova trebuie să facă dovada unei rezidențe în România. Peste noapte, tot felul de binevoitori au apărut ca ciupercile după ploaie și au fost de acord, contracost, să-și pună locuințele la dispoziția celor interesați.
„Este un bărbat din Galați, care, la două adrese unde deține proprietăți, are luate în spațiu 8.531 persoane cu dublă cetăţenie, română și moldovenească. El este pe primul loc. Pe locul doi, este un gălățean care găzduiește cu forme legale 2.719 persoane cu dublă cetățenie. Pe locul 3 se situează un gălățean cu 1.816 persoane luate în spațiu”, declara la acel moment, directorul SPCLEP Galați, Silviu Bacalum.
Acte pentru ucraineni
Mai nou, în România au fost deschise mai multe dosare penale împotriva unor cetățeni români care au primit în locuințe cetățeni din Ucraina.
În realitate, actele au fost întocmite doar fictiv, fiind luate în spațiu zeci de persoane, fictiv, pentru ca cei implicați să poate primi ajutorul de la stat acordat acestor cetățeni, în sumă de 70 de lei/zi.
Metoda cu buletinul mai este folosită și la fraudarea alegerilor locale, în localitățile mici, unde diferențele dintre candidați sunt foarte mici.