Senatul a respins inițiativa Cristinei Anghel (PC) de grațiere a unor pedepse

Senatul a respins inițiativa Cristinei Anghel (PC) de grațiere a unor pedepse

Senatul a respins, miercuri, propunerea de lege a senatorului PC Cristiana Anghel, privind graţierea unor pedepse privative de libertate.

Iniţiativa legislativă prevedea graţierea "în întregime" a pedepselor cu închisoarea de până la doi ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora, precum şi pedepsele cu amenda, "indiferent de modalitatea de executare a pedepsei dispusă de instanţă", scrie Agerpres.

"Se graţiază în parte: cu 1/3 pedepsele cu închisoarea între doi şi cinci ani inclusiv; cu 1/4 pedepsele cu închisoarea între cinci şi opt ani inclusiv; cu 1/2 pedepsele aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani, femeilor gravide, a persoanelor cu copii în întreţinere de până la cinci ani inclusiv; cu 1/2 pedepsele aplicate persoanelor care, conform certificatului medical, sunt diagnosticate cu boli incurabile în fază terminală", se mai arăta în propunerea de lege.

De aceste prevederi nu ar fi beneficiat însă persoanele cu statut de recidivist.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Pentru înfăptuirea unei politici penale corecte, proiectul de lege privind graţierea unor pedepse oferă posibilitatea unor persoane condamnate, care au săvârşit infracţiuni care nu reprezintă un pericol social ridicat şi care în timpul executării pedepsei au dat dovezi temeinice de îndreptare, să beneficieze de clemenţa legiuitorului în sensul graţierii pedepselor aplicate de instanţele de judecată", se arată în expunerea de motive.

Totodată, Cristiana Anghel subliniază faptul că, potrivit statisticilor, 81% dintre cele peste 3.000 de persoane graţiate în anul 2002 s-au reintegrat în societate şi nu au mai săvârşit o nouă infracţiune.

"După anul 2000, în mai multe state UE au fost adoptate legi sau decrete care privesc amnistia sau graţierea - Portugalia, Belgia, Lituania, Italia, Slovacia, Cehia, Malta", se mai arată în expunerea de motive.

Legea are un caracter organic, iar Senatul a respins-o în calitate de primă Cameră sesizată, cu nici un vot pentru, 67 împotrivă şi trei abţineri.