Senatul a desființat institutul lui Iliescu, așa cum era cunoscut Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Legea a fost adoptată cu o largă majoritate și urmează să fie trimisă la promulgare.
Senatul a desființat institutul lui Iliescu.
Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost desființat. Decizia a fost adoptată în Senat, prin lege, cu 84 de voturi „pentru” şi 54 „împotrivă”, la inițiativa Guvernului. Institutul Revoluției Române este condus de fostul președinte al României, Ion Iliescu.
Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere proiectului privind desfiinţarea acestui institut. Este vorba despre proiectul pentru aprobarea OUG nr. 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989, precum şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a institutului. Actele normative au revenit în dezbatere la Senat.
Forma trimisă la promulgare, initial, a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate şi al unei cereri de reexaminare din partea preşedintelui Klaus Iohannis.
Senatul a desființat institutul lui Iliescu
În cadrul dezbaterilor, senatorul PNL Alina Gorghiu le-a cerut parlamentarilor să voteze pentru desfiinţarea acestui institute. Ea a motivate că acest institute trebuie desființat deoarece a produs exclusiv un act de ipocrizie şi impostură ştiinţifică.
„O scrisoare deschisă a fost remisă presei din partea Societăţii din Timişoara, a Asociaţiei Revoluţionarilor Fără Privilegii şi din partea Fundaţiei Gheorghe Ursu. Aceşti oameni, care cunosc foarte bine fenomenul Revoluţiei şi ce s-a întâmplat în 1989, spun un singur lucru despre acest institut - că a avut un efect minor, dar neconvingător. Că, din păcate, ce a produs acest institut a fost exclusiv un act de ipocrizie şi impostură ştiinţifică. Pentru că a pretins studierea represiunii şi a scos lucrări şi studii despre fapte evidente care au produs moartea a peste 1.000 de români, fără ca măcar, instituţional, să-i numească pe aceşti autori ai crimelor”, a susţinut Gorghiu.
PSD a votat împotrivă
Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a admis, la rândul său, că legea privind înfiinţarea acestui institut ar trebui corectată. El a menţionat că nu vede raţiunea desfiinţării lui, fiind singurul dedicat cercetării a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989.
„După propunerea unei legi de desfiinţare a Institutului pentru Cercetările Avansate ale Civilizaţiei Levantului, avem legea pentru desfiinţarea IRRD. (...) Avem acest institut de 16 ani. Cu certitudine sunt 16 ani care necesită reforme şi în institute de cercetare. Nu înţelegem de ce nu corectăm o lege care ni se pare depăşită. De ce nu punem noi proceduri de lucru ale acestui institute? Este singurul dedicat cercetării, studiului a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989 în România. (…) Vom vota contra acestei propuneri”, a afirmat Romaşcanu.