Senatul a aprobat înfiinţarea Direcţiei Social Media care să se ocupe de promovarea imaginii instituţiei pe reţelele de socializare

Senatul a aprobat înfiinţarea Direcţiei Social Media care să se ocupe de promovarea imaginii instituţiei pe reţelele de socializare

Senatul a adoptat, luni, o Hotărâre prin care va fi înfiinţată Direcţia Social Media. Aceasta se va afla sub subordinea secretariatului general urmează să se ocupe de promovarea imaginii instituţiei pe reţelele de socializare. Potrivit proiectului de Hotărâre, vor fi făcute noi angajări, întrucât "această structură se va crea din consilieri, angajaţi ai Senatului".

"Dinamica societăţii şi apariţia unor noi mijloace de comunicare au dus la extinderea comunicării prin instrumente moderne, anume reţele de socializare. În prezent, Senatul României comunică doar prin mijloace clasice de comunicare, care uneori s-au dovedit prea puţin eficiente. În urmă cu un an s-a creat pagina de Facebook a instituţiei, dar nu are un conţinut corespunzător menirii sale. (...) Instituţia trebuie să folosească noile oportunităţi de comunicare, aşa cum procedează majoritatea Parlamentelor statelor membre ale UE", se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre, căreia i-a dat citire chestorul social-democrat al Senatului Nicolae Moga, citat de Agerpres. 
 
Acest proiect de Hotărâre a fost adoptat de Senat cu 74 de voturi pentru, 38 de voturi împotrivă şi şapte abţineri. 
 
În timpul dezbaterilor din plenul Senatului pe marginea acestui subiect, senatorul liberal Tudor Barbu a afirmat că în opinia sa este vorba despre "o aberaţiune", fiindcă experţii şi consilierii care se va ocupa de comunicarea imaginii instituţiei pe reţelele de socializare "nu pot socializa dânşii în numele Senatului".
 
"Este o iniţiativă lăudabilă şi probabil aşteptată de foarte mulţi dintre electorii tineri, aceea prin care o instituţie uriaşă, aşa cum este Senatul, îşi creează în mod serios, real, nepartinic şi nepărtinitor un cont de reţea de socializare. În schimb, este vorba de un cont de socializare pe o reţea de socializare, adică este o încercare la limita aberantului ca Senatul să deschidă acest cont cu pretenţia că el este unul de socializare. Nu, el este un oficios al Senatului în reţeaua de internet. Eu vă spun ce se va întâmpla dacă va fi prost gestionat şi cu certitudine va fi prost gestionat şi nu din rea intenţie, ci pentru că este o anomalie ca într-o instituţie a statului în care există Putere şi Opoziţie socializarea să o facă un staff, adică o echipă care nu face parte nici din Opoziţie, nici din Putere. (...) Echipa de consilieri şi de experţi face parte din mecanismul de bună funcţionare a Senatului, numai că nu pot socializa dânşii în numele Senatului", a precizat Barbu. 
 
Barbu a adăugat că, printr-un cont pe o reţea de socializare unde sunt publicate doar comunicate de presă ale Senatului sau puncte de vedere ale preşedintelui instituţiei, ale Biroului Permanent sau ale Comisiilor de specialitate, Senatul "nu îşi atinge scopul, acela de a fi o instituţie mai deschisă către dialog şi către public". 
 
"Contul care acum nu există în maniera pe care doriţi să o înfiinţaţi va reprezenta o sursă oficială, de data aceasta - va fi citat 'Facebook Senatul României'. Vă rog să vă imaginaţi ce înseamnă să postezi din afară pe această sursă numită Facebook a Senatului României o informaţie pe care tot tu o preiei ca şi cum ar fi de pe contul acela, dar nu pusă de tine şi o foloseşti în media. Trebuie gestionat foarte corect pentru că este vorba de o agravare sau de o îmbunătăţire, depinde de ce face acea echipă cu Facebook-ul", a mai spus Barbu. 
 
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că la Camera Deputaţilor deja funcţionează un astfel de sistem pentru promovarea imaginii instituţiei pe reţelele de socializare şi că Senatul nu poate "să rămână în urmă". 
 
"Înţeleg preocupările (senatorului Tudor Barbu - n.r.), dar cred că sunteţi de acord că este o modalitate care trebuie folosită în ziua de astăzi. Vă pot informa că la Camera Deputaţilor colegii noştri au deja acest instrument şi el se utilizează. Cred că nu putem să rămânem în urmă, să ne facem că nu vedem evoluţiile. Nici soluţia de a ne ascunde cu capul în nisip şi să rămânem anchilozaţi în modalităţile clasice de comunicare nu este acceptabilă", a declarat Tăriceanu. 
 
Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a susţinut că, în ceea ce priveşte comunicarea instituţiei Senatului cu cetăţenii, trebuie să fie asigurată posibilitatea ca şi reprezentanţii Opoziţiei să-şi exprime punctul de vedere, fiindcă altfel "cei care citesc vor avea doar o singură poziţie şi nu este în regulă". 
 
"În nota de fundamentare s-a vorbit de un lucru important pentru o instituţie, modul în care comunică instituţia cu cetăţenii. Eu m-am lămurit de modul în care anumite servicii comunică cu senatorii pentru că dacă veţi urmări revista presei pentru care muncesc o parte dintre angajaţii Senatului şi veţi vedea că la rubrica Senatul României-preşedintele Senatului apare activitatea în amănunt a PLR şi veţi realiza cum se pot face aceste comunicate. Dacă lăsăm comunicarea să fie făcută de o parte a intereselor Senatului, cu siguranţă cei care comunică în mediul virtual cu asemenea instituţii vor fi lămuriţi de modul în care noi deschidem ceea ce se numeşte comunicarea către cetăţeni. Ori facem într-adevăr o comunicare în care şi Opoziţia să aibă punctul de vedere, pentru că dacă se va comunica numai punctul de vedere al conducerii Senatului, lucrurile pot ajunge chiar în domeniul manipulării", a declarat Nicolae Vlad Popa. 
 
În replică, vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, a susţinut că echipa care se ocupă de redactarea revistei presei pentru senatori este una formată din profesionişti. 
 
"E pur şi simplu demagogie curată. (...) Resping pentru că eu sunt unul dintre cei care chiar citesc revista presei făcută în mod profesionist, chiar prea profesionist pentru că e largă şi se preiau materiale întregi din toate mijloacele de informare. Eu chiar cunosc o parte din ziariştii care lucrează acolo şi nici nu mă îndoiesc că unii dintre ei sunt oameni care au lucrat o viaţă întreagă în presă şi nu cred că vreodată şi-au pus problema ca numele lor de gazetar să fie atins de vreo procedură care să nu fie corectă. Eu resping categoric această argumentaţie frivolă şi extrem de nefondată şi de nedreaptă", a spus Dumitrescu.