Senatorii speriați de cătușe și un fost procuror pocăit sapă de zor la temelia DNA
- Virgil Burl ă
- 30 aprilie 2015, 00:00
Victimele anchetatorilor anticorupție sunt personaje cu demnitate, fură cu demnitate, practică abuzul în serviciu cu demnitate, corup și se lasă cumpărați cu demnitate. Mai nou, sunt aproape să ne ignore cu demnitate.
Senatorii din Comisia Juridică au votat cu două mâini pentru eliminarea cătușelor din „ritualul” reținerilor și a arestărilor preventive. Ani de zile, juriștii din Senat n-au avut nicio problemă cu cei încătușați. Când procurorii s-au apropiat prea aproape de cunoștințele lor, cei cu care se salutau aproape zilnic pe holurile Parlamentului, „experții” din Comisie au spus „stop”. Așa ceva nu se mai poate, „este o formă de umilire”, a decretat Șerban Nicoale, prietenul și șoferul pușcăriașului Cătălin Voicu.
Dintr-o dată, nu se mai cade ca „gulerele albe”, cei care fură fără violență, să fie legați la mâini. Ei sunt personaje cu demnitate, fură cu demnitate, practică abuzul în serviciu cu demnitate, corup și se lasă cumpărați cu demnitate. Mai nou, sunt aproape să ne ignore cu demnitate.
Pentru acești politicieni pătrunși de sentimentele nobile ale umanismului, încătușații filmați și dați la televizor sunt problema, nu fenomenul în sine, nu fărădelegile comise de aceștia.
Le ține isonul un judecător din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe Mircea Aron. „Există un spectacol al cătuşelor astăzi, ceea ce nu întâlnești dacă te duci afară. Există o plăcere morbidă în a exhiba situaţii de genul acesta care nu sunt conforme cu morala creştină. Am spus, feriţi arestaţii preventiv de lumina reflectoarelor. Gândul meu atunci când am spus, am atras atenţia, deci am fost vocea din Consiliu care am spus să încetăm spectacolul cătuşelor am fost eu. M-am gândit atunci că poate o să umblăm la o lege a audiovizualului”, susține judecătorul Mircea Aron.
Nu este clar în acest moment dacă poziția sa este împărtășită și de CSM, dacă a avut mandat când a reprezentat Consiliul la discuțiile din Senat. Nu este clar nici pe unde s-a plimbat și ce alte sisteme juridice din străinătate a studiat Mircea Aron. Am aruncat o privire pe CV–ul acestui judecător bun creștin. 1989 l-a prins ca anchetator la Procuratura Generală – Direcția I de Urmărire penală. Imediat după Revoluție s-a transformat, pentru doi ani, în procuror militar, apoi s-a metamorfozat în judecător militar pentru următorii șase ani. După un stagiu la secția Comercială, Aron este „uns” judecător la Secția penală de la instanța supremă.
Evident, soluția cea mai simplă ar fi impunerea unei reguli clare televiziunilor și publicațiilor de tot felul: fără poze sau filmări video cu încătușați, nu te apuci să modifici Codul de Procedură Penală.
În lașitatea lor, de teamă să nu supere jurnaliștii „de casă” și nici să tulbure somnul dulce al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), juriștii Senatului au preferat să dea curs unei inițiative legislative rușinoase și inoportune.