Evenimentul Zilei > Politica > Senatorii l-au „albit” pe Gabriel Oprea
Senatorii l-au „albit” pe Gabriel Oprea

Senatorii l-au „albit” pe Gabriel Oprea

Fostul vicepremier nu poate fi urmărit penal pentru uciderea din culpă a polițistului Bogdan Gigină, după ce plenul Senatului a respins ieri solicitarea DNA

Gabriel Oprea așteaptă cuminte, în prima bancă a Senatului, să afle dacă senatorii îi vor ridica imunitatea. A venit devreme în plen, ca un elev silitor. În urmă cu un an de zile, în jurul său roiau zeci de senatori ai puterii. Acum îl mai salută doar câțiva apropiați. Când se ridică, stă drept ca militarii. Îi salută și el scurt, după care se așază în bancă.

Încep discuțiile despre cazul său. Se lasă pe spate, cu mâinile în sân și bărbia sus. Din când în când își pune mâna la gură și își masează tâmplele cu degetele. Ia cuvântul de la pupitrul central al Senatului. Spune că a trăit „un coșmar”, că întrega întâmplare i se pare „ceva halucinant” și regretă „o mare tragedie”. „Sunt un om care am căutat întotdeauna să îmi fac datoria. Aflat pe bancheta din spate nu puteam să comit această ucidere din culpă. Cred că ceea ce a determinat (accidentul, n.r.) sunt cele trei gropi prost semnalizate, aici trebuie să se îndrepte ancheta. Vă rog să votați împotriva acestei cereri”, i-a rugat Gabriel Oprea pe senatori.

Doar 45 au votat „pentru”

 DNA îl acuză că a impus, în seara zilei de 20 octombrie 2015, cu încălcarea dispozițiilor legale, ca deplasarea de la sediul SRI la domiciul său să se facă cu viteză foarte ridicată, situație care a dus la accidentul rutier în care a murit Bogdan Gigină.

Senatorul PSD Șerban Nicolae spune în plen că DNA nu ar trebui să ancheteze cazul pentru că nu intră în atribuțiile sale. „Ce are a face uciderea din culpă cu combaterea corupției?”, își întreabă acesta colegii. Le cere senatorilor să nu fie „poștași”, să nu voteze pe pilot automat ci să treacă tot cazul prin filtrul propriei judecăți. „Eu votez contra. Vă rog să faceți ca mine”, le-a spus acesta senatorilor.

Începe votul. Majoritatea liberalilor țin bilele la vedere și votează pentru ridicarea imunității. Senatorii PSD-ALDE-UDMR și PMP își ascund votul. Gabriel Oprea stă pironit. A scăpat. Din cei 124 de senatori care au votat, 73 au respins cererea DNA, 45 au votat „pentru” urmărirea penală, iar 6 voturi au fost anulate. Oprea oftează ușurat, își așează costumul și iese la declarații. A înțeles „amărăciunea părinților lui Gigină”, respectă munca procurorilor dar el are dreptate. Și nu-și reproșează nimic. „Ca militar am o cruce pe care o voi purta toată viața, că un colonel a murit la datorie”, spune el.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: