Senatorii au amânat coplata până în 2025

Senatorii au amânat coplata până în 2025

Coplata pentru servicii medicale prestate de sistemul privat se va introduce cu începere de la 21 aprilie 2025, au hotărât senatorii. Camera Superioară a Parlamentului a aprobat cu 63 de voturi „pentru”, 13 „împotrivă” şi o abţinere, proiectul privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, inițiat de Guvern.

În plen, parlamentarii au decis să abroge prevederile care se referă la situația furnizorilor private de servicii medicale și au prorogue termenul la care urmează să fie introdusă coplata, din 2021 în 2025.

„Am decis să abrogăm articolele şi alineatele care se referă la situaţia furnizorilor privaţi. Am prorogat termenul privind introducerea coplăţii de la 2021 la 1 aprilie 2025. Cei care doresc să participe în programele naţionale de sănătate pot să o facă, însă fără să perceapă nişte sume în plus din partea pacienţilor pentru acordarea acestor servicii medicale”, a precizat preşedintele Comisiei pentru sănătate, senatorul Laszlo Attila.

El a subliniat că parlamentarii au decis să nu respingă actul normativ în totalitate pentru că ar fi existat riscul ca pacienții să înceapă să plătească servicile furnizorilor private imediat.

„Dacă noi am fi respins ordonanţa în integralitatea sa, atunci ar fi intrat în aplicare ordonanţa de anul trecut, adică după ce se pronunţau plenul Senatului, respectiv plenul Camerei Deputaţilor, exista riscul ca ea să intre în vigoare şi de mâine să plătim coplată în anumite situaţii dacă ne adresăm furnizorilor private”, a explicat Laszlo Attila.

Pacienții pot alege furnizorii de servicii decontate din programe

Proiectul legislativ propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, ale căror costuri sunt suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, să se deruleze în mod unitar atât prin furnizorii publici, cât şi prin cei private care au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament şi, în funcţie de opţiunea acestora, serviciile medicale sunt decontate din fondurile alocate programelor naţionale.

Proiectul legislativ adoptat în Senat mai stabilește și termenul de aplicare a prevederilor cu privire la contribuţia personală care poate fi plătită de asiguraţi pentru servicii medicale, în condiţiile în care optează pentru furnizori privaţi aflaţi în relaţie contractuală cu case de asigurări de sănătate. Acesta va fi 1 aprilie 2021, având în vedere că actualele contracte de furnizare servicii medicale pentru anul 2020 se vor încheia din 1 aprilie 2020.

Ne puteți urmări și pe Google News