În premieră, o fregată rusească a tras o rachetă hipersonică asupra unei ținte navale, în Marea Barents. Racheta a atins o viteză de 9700 km/h
Pentru aniversarea împlinirii a 68 , președintele rus Vladimir Poutin a primit un cadou original: anunțul lansării cu succes a unei rachete hipersonice Zirkon de către fregata „Amiralul Gorchkov”.
„Acesta este un eveniment major nu numai pentru forțele armate, ci și pentru toată Rusia, pentru întreaga țară”, a salutat șeful Kremlinului, după un raport al generalului Valeri Gerasimov, șeful Statul Major al Forțelor Armate Ruse, miercuri.
De precizat că Rusia dezvoltă și alte arme hipersonice, și anume Avangard, a cărei primă unitate a fost pusă în funcțiune în decembrie 2019 și Kinjal, o rachetă aerobalistă aer-sol.
Pe de altă parte, nu este prima dată când fregata „Amiralul Gorchkov” lansează o rachetă hipersonică 3M22 Zirkon (sau Tsirkon).
De fapt, agenția TASS a raportat în februarie că această navă a efectuat o astfel de lovitură - tot din Marea Barents - împotriva unei ținte terestre, situată la 500 km distanță.
Prin urmare, dacă această rachetă a atins o țintă maritimă – nu s-a precizat dacă ea se afla sau nu în mișcare - este un fapt inedit.
9700 km/h
„Ieri la ora 7.15, din Marea Albă, fregata Amiral Gorshkov, în cadrul testelor de zbor, a lansat pentru prima dată o rachetă de croazieră hipersonică Zircon către o țintă maritimă aflată în Marea Barents”, a informat generalul Gerasimov.
„A fost înregistrată o lovitură directă a rachetei asupra țintei. Raza de acțiune a rachetei a fost de 450 km, altitudinea maximă a fost de 28 km, zborul a durat 4 minute și jumătate și s-a atins o viteză hipersonică mai mare de Mach 8 ”, a mai spus Gherasimov.
Viteza de Mach 8, la nivelul mării, este echivalentă cu 164,64 km pe minut (aproximativ 9.700 km/h). Dacă racheta a avut nevoie de mai mult de 3 minute pentru a-și atinge ținta, este pentru că a durat câteva secunde ca să atingă această viteză. De aici și cele patru minute și jumătate indicate de șeful Statului Major rus.
Initial, potrivit unor surse ale agenției TASS, a vost vorba de un test mai ambițios, adică posibilitatea ca fregata să lanseze două rachete Zirkon în același timp, asupra a două ținte diferite.
Racheta Zirkon este destinată echipării fregatelor proiectului 22350 (clasa Gorshkov) și corvetelor proiectului 20380 (clasa Steregouchtchi), echipate cu sistemul de lansare verticală 3S14 (UKSK), care este, de asemenea, utilizat pentru lansarea rachetelor de croazieră Kalibr și Onyx.
La fel ca și submarinele de atac nuclear din clasa Iassen.
Radarul este inutil
O rachetă hipersonică poate fi o amenințare pentru un portavion? O astfel de întrebare a fost adresată în 2019 de un senator american amiralului Michael Gilday, în timpul unei audieri pentru confirmarea numirii sale în funcția de șef al US Navy.
Cu astfel de rachete, „radarul este inutil, senzorii cu infraroșu sunt singura modalitate de a le urmări. Și nu se mișcă doar extreme de rapid. Sunt manevrabile și , prin urmare, nu sunt ușor de interceptat ”, a rezumat parlamentarul.
„Fiecare portavion pe care îl avem poate dispărea într-un atac coordonat. Și în câteva minute. Murmansk (în Rusia) este la doar 12 minute de Marea Norvegiei la viteza de 6.000 km/h ”, a insistat el.
Fostul șef de stat major al marinei franceze, amiralul Christophe Prazuck a relativizat această amenințare.
„Să remarcăm deja că, pentru a ajunge la un grup aeronaval, racheta este ultima verigă din ceea ce se numește „kill chain”: înainte de a trage racheta, este mai întâi necesar să fie localizat grupul aeronaval în larg (…) Apoi trebuie identificat cu certitudine portavionul printre escortele sale, chiar și în mijlocul unui trafic comercial dens, pentru că astăzi realitățile globalizării au șters orice segregare între traficul comercial și zona de criză.
Apoi este de asemenea necesar să se determine și să se actualizeze în mod constant pentru această rachetă aflată în zbor o poziție viitoare precisă în termen de 100 m, în timp ce grupul aeronaval se deplasează cu aproape 1 km pe minut, în același timp încercând să traverseze straturile de apărare succesivă care înconjoară portavionul și care evoluează la rândul lor”, a explicat amiralul Prazuck.
Foto: Opex 360