Semnul de circulație care provoacă numeroase conflicte în trafic. Ce trebuie să faci când îl întâlnești

Locuri de parcare București. Sursa foto: Arhiva EVZ

Una dintre regulile de circulație menite să fluidizeze traficul rutier într-o intersecție stârnește numeroase controverse. Discuțiile datează de ani buni, dat fiind că mulți dintre cei care își dau cu părerea nu cunosc prevederile legii sau, le ignoră pur și simplu.

Una dintre cele controversate reguli de circulație, care a stârnit numeroase discuții de-a lungul vremii, este legată de semnificația luminii verzi a semaforului intermitent de dreapta. Nu puține sunt situațiile în care un șofer care dorește să vireze la dreapta, într-o intersecție, este blocat în spatele altei mașini care ocupă banda întâi. Experiența polițiștilor rutieri a arătat că mulți dintre conducătorii auto nu cunosc semnificația acestui semafor, iar dacă o cunosc o ignoră pur și simplu.

Semaforul intermitent de dreapta a fost introdus în majoritatea intersecțiilor pentru a fluidiza traficul rutier. Semnalele luminoase ale acestuia dau dreptul oricărui șofer să pătrundă în intersecție chiar și atunci când semaforul principal este este roșu. Condiția, logică de altfel, pentru ca un șofer să vireze la dreapta pe culoarea verde intermitent este ca banda întâi să fie liberă.

Se întâmplă ca mulți conducători auto să nu țină cont de semnificația semaforului verde intermitent și să ocupe prima bandă cu intenția de a merge înainte. Astfel, ei îi blochează pe cei din spate, care vor să vireze și dau naștere la tot felul de dispute. Numai că, cei ce se inflamează o fac degeaba. Legea permite șoferilor să staționeze pe prima bandă, conform indicațiilor semaforului principal, chiar dacă intenționează să meargă înainte.

Legislația rutieră care permite virajul la dreapta, atunci când este aprinsă culoarea roșie a semaforului principal este o facilitate oferită conducătorilor auto. Aceasta nu reprezintă o obligație conform reglemetărilor din Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Deci, un șofer care așteaptă culoarea verde a semaforului principal pe banda întâi, nu greșește în trafic, chiar dacă blochează pe cei din spate care vor să vireze.

Ce spune legea într-o astfel de situație

Situațiile tensionate din trafic apar, însă deoarece nu toți șoferii știu acest lucru, iar cei care îl cunosc, preferă să facă scandal, în ideea că vor forța pe cei din fața lor să se dea la o parte. Art. 59, alin. 4 se specifică foarte clar procedura pe care trebuie să o urmeze conducătorii auto atunci când întâlnesc acest semafor adițional.

„Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”, prevede articolul de lege.

Deci, dacă marcajul sau indicatorul de pe prima bandă permite atât deplasarea spre dreapta, cât și deplasarea înainte, un conducător auto care merge înainte are dreptul să folosească această bandă, chiar dacă în spatele său se aglomerează traficul. El nu este obligat să o elibereze pentru a face loc celor din spate care intenționează să vireze la dreapta. Excepție fac situațiile în care există marcaj sau indicator pentru banda 1.