Semnele crizei financiare în România? Ce se întâmplă dacă rămâi fără serviciu în 2020

Conform unui proiect legislativ aflat în dezbatere în Senat, angajații care vor fi concediați în 2020, vor beneficia de trei indemnizații suplimentare de șomaj.

Măsura se dorește a fi pusă în practică astfel încât cei ce rămân fără loc de muncă, din motive ce nu țin de ei, să beneficieze de o minimă protecție.

Concert, cei care rămân fără loc de muncă din cauza unor factori care nu țin de ei - falimentul firmei, concedieri colective etc- până în ultima zi a lui 2020 vor primi trei indemnizații de șomaj față de cât ar primi în mod normal.

Spre exemplu, dacă o persoană va fi concediată anul viitor și ar avea dreptul la șase luni de șomaj, după intrarea în vigoare a acestui act normativ, va primi șase indemnizații plus trei suplimentare, în total, nouă indemnizații de șomaj.

O măsură similară s-a aplicat și în perioada crizei financiare de la sfârșitul anilor 2000, aplicarea ei încheindu-se în decembrie 2009.

Potrivit Legii nr. 76/2002, actul normativ ce stabilește cadrul legal pentru șomaj, indemnizația se acordă în funcție de stagiul de cotizare al solicitantului. Astfel, indemnizația se acordă:

timp de șase luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de minimum un an;

timp de nouă luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de minimum cinci ani;

timp de 12 luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de zece ani, scrie Avocatnet.ro.