SEMNALELE liderilor LUMII de care Ceauşescu nu a ţinut cont în decembrie1989

SEMNALELE liderilor LUMII de care Ceauşescu nu a ţinut cont în decembrie1989

Deşi în toate statele comuniste din Europa centrală şi de est aveau loc reforme, Ceauşescu nu avea de gând să renunţe la vreo fărâmă de putere, în ciuda semnalelor publice pe care le dădeau liderii lumii.

În interviul acordat postului „Radio France International” la 24noiembrie1989, consilierul prezidential sovietic Oleg Bogomolov îl avertiza pe Ceauşescu:„Procesul care se desfăşoară în prezent în unele ţări din Europa de est are un caracter ireversibil şi de generalitate. Anumiţi conducători politici pot să nu fie conştienţi de necesitatea unor asemenea schimbări, dar viaţa însăţi le-o va impune. De aceea eu privesc cu un anumit optimism evoluţia viitoare a României.”

Preşedintele François Mitterand declara tot atunci că unda schimbărilor este ireversibilă. „Auzim apelul mulţimii de la Praga”, spunea el într-un discurs ţinut la Strasbourg, „şi dacă nu auzim încă vocea poporului român, simim însă că această tăcere reprezintă un fapt enorm”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

La 10 octombrie 1989, dupa încheierea reuniunii la nivel înalt a CEE de la Strassbourg, preşedintele Franţei lansase public urmatoarele idei: „... problema unor provincii cum ar fi Silezia, Mazuria, Prusia Orientala, etc. trebuie să rămână intangibilă. În schimb nu trebuie să se omită existenţa divergenţelor între Ungaria şi România în problema Transilvaniei sau problema Basarabiei...Franţa şi URSS trebuie sa-si reia rolul de asigurare a echilibrului în Europa, aşa cum au făcut-o de secole”. Declarându-se în dezacord cu Întelegerile convenite la Yalta, a menţionat că acestea au dus nu numai la divizarea Europei ci, mai ales, ”la consfinţirea dominaţiei continentului de către SUA şi URSS”.

Buletinul de ştiri al Casei Albe a publicat un interviu al presedintelui George Bush, acordat unor ziarişti americani, în care, referitor la România, se spuneau urmatoarele: „Aş dori să văd unele acţiuni şi în această ţară... Nu stiu când se va întâmpla acest lucru. Am trimis în România un nou ambasador, AlanGreen, care îmi este prieten. L-am trimis în România tocmai pentru că este un om ferm şi intransigent, ce cunoaşte bine părerile mele despre democraţie şi libertate. Cred că Alan Green a plecat la 29 noiembrie 1989 spre România şi el va prezenta punctul nostrum de vedere, al meu personal, preşedintelui Nicolae Ceausescu. În orice caz vom încerca, dar va fi foarte greu.”