Peste 600.000 de copii din întreaga lume au de suferit din cauza războiul din Ucraina. Conflictul declanșat în 24 februarie, de Rusia, provoacă victime colaterale în regiunile sărace ale lumii. Astfel micuții care suferă de malnutriție riscă să nu mai primească tratamentul care îi ajută împotriva acestei boli.
UNICEF trage un semnal de alarmă cu privire la problemele pe care le generează războiul prelungit din Ucraina. Astfel, până la 600.000 de copii din întreaga lume ar putea rămâne fără acces la tratament salvator, pentru malnutriţie. Conform unui comunicat transmis de Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii, acest lucru se întâmplă din cauza costurilor ridicate la materii prime, parţial din cauza creşterii preţurilor la combustibil şi a războiului din Ucraina.
În acest sens UNICEF estimează că un număr de aproximativ 10 milioane de copii sunt afectați de epuizare severă deoarece nu au acces la hrana care îi ajută să supraviețuiască. Este vorba despre alimentele terapeutice cunoscute sub numele de RUTF. Reprezentanții UNICEF susțin că prețul acestui tip de alimente va crește cu până la 16% ca urmare a costurilor ridicate ale materiilor prime. Scumpirile se vor vedea în următoarele șase luni când criza se va acutiza.
Alţi factori care contribuie la penuria de alimente terapeutice sunt inclusiv întreruperile lanţului de aprovizionare din cauza pandemiei şi a secetei. Acești factori se suprapun peste creșterea prețurilor la materii prime și carburanți, după cum se arată în comunicatul de presă.
Ce este hrana terapeutică RUTF
Hrana terapeutică gata de utilizare, cunoscută sub numele de RUTF, este o pastă densă energetic, formată din arahide, zahăr, ulei şi lapte praf. Materiile prime din care este procesată sunt produse, în general de Rusia și Ucraina. Sunt cei doi mari producători și exportatori agricoli care asigură necesarul de materii prime pentru astfel de produse. Din cauza războiului din Ucraina, însă, liniile de aprovizionare au fost blocate.
„Chiar înainte ca războiul din Ucraina să pună o presiune asupra securităţii alimentare la nivel mondial, conflictele, şocurile climatice şi COVID-19 făceau deja ravagii în capacitatea familiilor de a-şi hrăni copiii”, a afirmat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, în comunicat.
Blocada Rusiei afectează vânzările de cereale ucrainene
Din cauza blocadei impusă de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, țara nu-și mai poate onora contractele de export de cereale. Silozurile de pe teritoriul ucrainean sunt pline cu cereale din producția de anul trecut, iar cantitățile livrate sunt foarte reduse. Consecințele sunt dezastruoase pentru mai multe state care depind de produsele agroalimentare exportate.
Iar în vreme ce statele aflate în nevoie nu se pot aproviziona, silozurile din Ucraina sunt pline. Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt în pericol să se piardă. Aceasta deoarece nu mai sunt locuri de depozitare pentru recolta din acest an.
Din cauza invaziei rusește, Ucraina a fost obligată să îşi redirecţioneze exporturile pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre. Cantitățile sunt prea mari pentru a fi încărcate și livrate la destinație în timp util.