Topirea calotei glaciare în Groenlanda va fi iremediabilă chiar și în condițiile în care încălzirea climei nu ar mai afecta zona.
Oamenii de știință sunt de părere că topirea calotei glaciare în Groenlanda nu poate fi împiedicată, deoarece căderile de zăpadă care ar trebui să ducă la regenerarea calotei glaciare nu compensează pierderile de gheaţă.
„Gheţarii din Groenlanda au ajuns într-o oarecare măsură la un punct fără întoarcere, când căderile de zăpadă care regenerează calota glaciară în fiecare an nu mai pot contrabalansa gheaţa care se scurge din gheţari în ocean”, au explicat specialiștii din cadrul Universității din Ohio, într-un studiu pe care l-au publicat în revista Nature Communications Earth and Environment.
Potrivit acestora, schimbările climatice reprezintă o problemă foarte pentru ghețari care sunt afectați direct, iar topirea calotei glaciare ameninţă zeci de milioane de persoane de pe tot globul.
Astfel, în anii 1980 - 1990, calota glaciară a pierdut circa 450 de gigatone (aproximativ 450 de miliarde de tone), în fiecare an, dar această cantitate a fost înlocuită de căderile de zăpadă, susțin oamenii de ştiinţă după ce au analizat informații datând de aproximativ 40 de ani.
Studiul arată că începând cu anii 2000, topirea s-a accelerat, ajungând la 500 de gigatone, fără să mai fie compensată de căderile de zăpadă.
„Calota glaciară din Groenlanda pierde din masa sa într-un ritm accelerat în secolul al XXI-lea, ceea ce este de fapt cel mai important factor care contribuie la ridicarea nivelului mării”, precizează studiul citat.
Pe de altă parte, chiar dacă topirea gheţarilor din Groenlanda asociată schimbărilor climatice este necesită o preocupare majoră, alţi membri ai comunităţii ştiinţifice estimează că este prematur să se vorbească de un punct fără întoarcere.
„Nu ştim cât de mult vor creşte concentraţiile de gaze cu efect de seră”, a explicat Ruth Mottram, climatolog în cadrul Institutului Danez de Meteorologie (DMI). Rezultatele publicate în revista Nature arată că, în situaţia în care temperaturile și emisiile de gaze cu efect de seră vor fi stabilizate la nivelul actual, calota glaciară tot va continua să se topească până când dimensiunile sale vor fi în concordanță cu climatul.
Potrivit unui alt studiu realizat de Universitatea Lincoln (Marea Britanie), topirea gheţarilor din Groenlanda ar contribui cu o valoare de 10 până la 12 centimetri la creşterea nivelului apelor până în anul 2100. În total, se estimează că până la sfârșitul acestui secol, nivelul mărilor va crește cu aproximativ 60 de centimetri.