Semnal de alarmă pentru autorităţi. Este de nedescris pe ce aparate se fac analizele medicale în România

Semnal de alarmă pentru autorităţi. Este de nedescris pe ce aparate se fac analizele medicale în România

Fănel Iacobescu face un apel important către autoritățile din România cu privire la faptul că la noi nu sunt laboratoare de etalonare a echipamentelor medicale.

Din aproape 200 de laboratoare de analize din ţară, doar unul este acreditat. Este declarația făcută de către profesorul universitar dr. ing. Fanel Iacobescu, presedintele RENAR.

Profesorul Fănel Iacobescu face un apel important la autoritățile din România în care spune că analizele medicale din România se fac fără ca aparatele să poată fi verificate intern într-un laborator de etalonare.

În România nu există laboratoare de etalonare a echipamentelor medicale

Un singur laborator care deține specialiști în domeniu și doresc să obțină o astfel de acreditare. Greutatea vine și din lacunele legislative din domeniu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Reglementările din România nu prevăd necesitatea și obligativitatea etalonării mijloacelor de măsurare din sănătate în condițiile prevăzute de Regulamentul 765/2008” susține Fănel Iacobescu, președintele Organismului Național de Acreditare RENAR.

El solicită autorităților naționale competente să reglementeze domeniul măsurătorilor din sănătate „pentru a asigura încrederea personalului medical și cetățenilor în rezultatele măsurătorilor și, în final, în serviciile medicale din România.

Câte laboratoare avem acreditate

"Într-adevăr, este o problemă cu testele PCR, pentru că pe baza rezultatelor influențele în domeniul economic sunt foarte mari. Nu sunt acreditate... Cred că sunt vreo 8 laboratoare acreditate pentru metoda PCR, dar nu pentru acest virus. Pentru acest virus SARS-CoV-2 cred că avem un singur laborator acreditat, a declarat experul.

Avem acreditate vreo 8 laboratoare, printre care și Matei Balș, dar pe alți viruși. Sunt acreditate de Ministerul Sănătății, care are dreptul, dar în general autoritățile autorizează, nu acreditează.

La testele PCR acreditate, din câte știu de la colegii mei, încrederea este cam de 96%, ceea ce e foarte important, e foarte bine, a declarat Fanel Iacobescu.