Miliardarii lumii, inclusiv magnații din Silicon Valley, au luat cu asalt Noua Zeelandă, unde au proprietăți și adăposturi împotriva catastrofelor mondiale.
Mihai Dinulescu, antreprenorul Bay Area, și soția sa, au luat un avion cu destinația Aukland la începutul lunii martie, cu doar patru zile înainte ca Noua Zeelandă să își închidă granițele pentru străini, scrie Bloomberg.
Cu toate acestea, presa locală a semnalat aterizarea unor avioane private și după data închiderii țării.
Dinulescu a declarat pentru Bloomberg că a luat între timp legătura cu circa zece persoane care s-au refugiat de asemenea în Noua Zeelandă de frica pandemiei.
Directorul general al Rising S Co., o companie din Texas care livrează adăposturi „anti-apocalipsă”, a declarat pentru Bloomberg că a primit un telefon la începutul lui martie de la un magnat din Sillicon Valley care nu reușea să deschidă ușa secretă a buncărului său subteran din Noua Zeelandă.
Acesta nu mai folosise buncărul până acum, și întreba compania cum se folosesc sursele de apă și filtrele de aer, energia și încălzitorul de apă.
În ultimii ani, mulți magnați au investit în astfel de adăposturi în țara de la antipozi.
După cum explica fostul CEO al Reddit, Yishan Wong, pentru New Yorker: „Supraviețuitoriștii («survivalists» sau «preppers») nu cred neapărat că este posibil un sfârșit al lumii. El îl văd ca pe un eveniment îndepărtat, însă unul cu efecte negative foarte grave, așa că, dat fiind câți bani au, a cheltui o părticică din ei pentru a se proteja de aceasta... este ceva logic.”
Printre figurile publice din Silicon Valley care sunt pregătite pentru apocalipsă se află fostul președinte al Y-Combinator - Sam Altman, CEO-ul Reddit - Steve Huffman sau co-fondatorul PayPal – Peter Thiel.
Acesta din urmă a devenit cetățean al Noii Zeelande în 2011, unde deține două proprietăți.
„Noua Zeelandă este deja Utopia”, declara Thiel pentru Business Insider în 2011.
Mogulii din Silicon Valley nu sunt singurii care văd în țara de la antipozi un adăpost pentru eventuale catastrofe, scrie aceeași publicație. Miliardarii de pe Wall Street au aruncat și ei sume considerabile pe proprietăți în Noua Zeelandă, astfel că autoritățile au fost nevoite în 2018 să adopte o lege care interzice majorității cetățenilor străini să mai cumpere pământuri.
Noua Zeelandă trece cu bine prin actuala pandemie de coronavirus: a înregistrat doar 12 morți, iar rata mortalității pe cap de locuitor este de 50 de ori mai mică decât în Statele Unite.