SELECŢIONERUL MINCINOS. Curtea Supremă, despre Piţurcă: „A avut un comportament procesual nesincer!” Condamnat pentru favorizarea infractorului Becali
- Ionel Stoica
- 15 ianuarie 2014, 21:54
Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă a motovat condamnaările date în dosarul valiza. Completul instanţei supreme a fost format din preşedintele Livia Stanciu şi judecătorii Francisca Maria Vasile, Săndel Lucian Macavei, Ionuţ Mihai Matei şi Rodica Cosma.
"Fapta inculpatului Piţurcă Victor de a se implica direct în perfectarea unui antecontract de vânzare-cumpărare în formă olografă, în care se atesta în mod nereal - sub semnătura sa în calitate de martor - executarea înscrisului în luna aprilie 2008, deşi acesta a fost realizat mult mai târziu, în 20 mai 2008, reprezintă acte concrete de ajutorare a inculpaţilor Becali George şi Sponte Teia, comise în scopul de a îngreuna urmărirea penală declanşată împotriva acestora şi exonerarea de la o posibilă răspundere penală, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de favorizarea infractorului în legătură directă cu infracţiunea de corupţie prev. de art.264 Cod penal raportat la art.17 alin.1 lit. a din Legea nr.78/2000," au motivat judecătorii.
"Comportamentul procesual nesincer" Potrivit sentinţei definitive, referitor la tratamentul sancţionator ce urmează a fi aplicat lui Victor Piţurcă, "instanţa de recurs apreciază că raportat la natura, gravitatea faptei comise, rolul şi contribuţia avută în desfăşurarea activităţii infracţionale, precum şi la comportamentul procesual nesincer al acestui inculpat, o pedeapsă de 1 an închisoare este aptă să realizeze scopul preventiv educativ prevăzut de art. 52 Cod penal".
- Curtea Supremă, despre Becali: Este fermentul corupţiei din fotbal! Judecători: Are o personalitate „caracterizată prin lipsa de respect faţă de lege şi autorităţi”
Având în vedere lipsa antecedentelor penale instanţa a apreciat că, sub aspectul modalităţii de executare a pedepsei, pronunţarea condamnării constituie un avertisment suficient pentru acesta şi, chiar fără executarea pedepsei în regim privativ de libertate, acesta nu va mai săvârşi fapte antisociale, motiv pentru care, în temeiul art. 81 Cod penal, va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate pe durata unui termen de încercare stabilit în conformitate cu dispoziţiile art. 82 Cod penal. Ca o consecinţă a condamnării la pedeapsa închisorii lui piţurcă i s-au interzis exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit.b Cod penal în condiţiile art. 71 Cod penal.
Condamnarea
Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, pe 4 iunie 2013, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza", decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă. Becali a primit două pedepse de câte trei ani pentru dare de mită şi una de un an pentru fals. Finanţatorul Stelei se află la închisoare din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.
Banii, confiscaţi, complicii condamnaţi
Tot în cazul lui Becali, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, aflată în prezent sub sechestru la BCR Unirii. Toţi ceilalţi inculpaţi din dosarul "Valiza" au primit pedepse cu suspendare: Victor Piţurcă - un an cu suspendare pentru favorizarea infractorului, Alina Ciul şi Radu Marino - câte un an şi jumătate cu suspendare, iar Teia Sponte - doi ani cu suspendare.