Evenimentul Zilei > Actualitate > Undă de șoc. Miliardar, condamnat la 18 ani de închisoare. A fost pedepsit de sistem?
Undă de șoc. Miliardar, condamnat la 18 ani de închisoare. A fost pedepsit de sistem?

Undă de șoc. Miliardar, condamnat la 18 ani de închisoare. A fost pedepsit de sistem?

Condamnare șocantă. Un miliardar, critic al sistemului de guvernare chinez, a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Miliardarul chinez Sun Dawu, care critică regulat puterea, a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru o serie de infracţiuni şi delapidare, a anunţat miercuri un tribunal chinez, citat de France Presse.

Procesul acestui patron în vârstă de 67 de ani, lider al unui grup specializat în agricultură, a fost considerat de apărătorii săi ca fiind emblematic pentru modul în care guvernul comunist îi percepe pe puternicii magnaţi ai sectorului privat.

Sun Dawu trebuie să plătească și 405.000 euro

Potrivit unui comunicat al Tribunalului Popular din Gaobeidian din nordul provinciei Hebei, unde a fost judecat, Sun Dawu a fost condamnat la 18 ani de închisoare şi amendat cu 3,11 milioane de yuani (405.000 de euro).

Această pedeapsă grea este justificată de o lungă listă de condamnări pentru „exploatare minieră ilegală”, „ocupare ilegală a terenurilor agricole”, „obstrucţionarea serviciului public”, „adunarea unei mulţimi pentru a ataca organele statului” sau chiar „provocare la tulburări”.

Această ultimă acuzaţie, cu un titlu vag, este adesea folosită împotriva opozanţilor.

Cu ce s-a ocupat miliardarul din China

Magnatul sectorului alimentar, membri ai familiei sale şi angajaţi au fost arestaţi la sfârşitul anului 2020 în urma unei dispute funciare cu o fermă de stat din Hebei.

Sun Dawu a fondat grupul Dawu în 1984 ca o afacere de familie de creştere a găinilor şi porcilor. De atunci, el a transformat-o într-un imperiu uriaş ce acoperă de asemenea sănătatea şi turismul.

Aceasta este una dintre cele mai importante companii din sectorul agricol în nordul Chinei.

Cunoscut pentru tonul său sincer, Sun Dawu a criticat vehement autorităţile pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 şi a epidemiei de pestă porcină africană în ţară, la originea sacrificării a milioane de capete.

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News