Șeful serviciului secret de la Chișinău: „Rusia are în plan să invadeze şi Moldova la începutul anului 2023”

Șeful serviciului secret de la Chișinău: „Rusia are în plan să invadeze şi Moldova la începutul anului 2023”Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Șeful serviciului secret de la Chișinău a declarat că Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze şi Republica Moldova la începutul anului 2023, iar „punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina”.

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate Alexandru Musteață a declarat într-un interviu pentru TVR Moldova că Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze și Republica Moldova.

Alexandru Musteață: „Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova”, a avertizat șeful Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova.

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate a mai spus că punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina. Potrivit oficialului, sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova.

Şeful SIS: Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe.

Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”,  a declarat Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate pentru TVR Moldova.

„Una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară”

Alexandru Musteață a mai adăugat că cel mai mare depozit de muniţii din Europa, cel de la Cobasna, în regiunea transnistreană, este securizat de ruşi, la capacitate maximă. Una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară.

La finalul lunii noimebrie o declarație similară a venit și din partea ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova, Marco Şevcenko.

„Războiul din Ucraina este în continuare o amenințare pentru Republica Moldova. Riscul unei invazii este scăzut acum, dar Kremlinul a pus Moldova pe o listă cu Ucraina”, a spus şeful  într-un interviu pentru tvrmoldova.md.