Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut un apel repetat la instituirea unei „guvernări mondiale”, deoarece guvernele nu mai pot face față problemelor de astăzi.
„Problema este că multilateralismul de azi duce lipsă de anvergură, ambiție și autoritate”, a declarat Antonio Guterres, într-o conferință de presă, joi, 25 iunie, prilejuită de lansarea de către ONU a „răspunsului global la pandemia COVID-19”.
„Iar anumite instrumente care au autoritate, arată puțin sau deloc apetit pentru a acționa, cum a fost cazul recent cu dificultățile întâmpinate în Consiliul de Securitate”, a adăugat secretarul general al ONU.
Într-o lume interdependentă, precum cea de astăzi, „interesele naționale nu sunt separate cu ușurință de binele global”, a mai spus Guterres.
În plus, tulburările economice și sociale provocate de pandemie „au scos la iveală inechități grave și sistemice” în întreaga lume, și au demonstrat fragilitatea acesteia în fața „crizei climatice” (!), a amenințării unui război nuclear (!) și a „fărădelegii în spațiul cibernetic” (!), a avertizat secretarul general, citat de LifeSiteNews.
În fața unor astfel de probleme, „liderii lumii trebuie să arate smerenie și să recunoască importanța vitală a unității și solidarității”, a mai spus socialistul portughez.
„Trebuie să regândim modul în care țările cooperează”, a continuat Guterres.
„Avem nevoie de o rețea multiculturală, care să reunească sistemul Națiunilor Unite, organizațiile regionale, instituțiile financiare internaționale și altele”, a explicat șeful ONU.
„Și avem nevoie de un multilateralism eficient care să poată funcționa ca un instrument de guvernare mondială acolo unde este necesar.”
Semn că mesajul său nu a fost unul întâmplător, Antonio Guterres l-a repetat a doua zi, vineri 26 iunie, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a adoptării Cartei Națiunilor Unite la San Francisco.
Pentru a urma modelul celor care au folosit Carta ca oportunitate pentru a „întemeia ceva nou”, după marea depresie și războaiele mondiale, multilateralismul trebuie să se schimbe, a spus el.
„Trebuie să regândim multilateralismul, să-i dăm autoritate să funcționeze așa cum au intenționat fondatorii, și a asigura ca guvernarea globală și eficientă să devină realitate atunci când este necesar”, a explicat Guterres.
„Trebuie de asemenea să-i aducem și pe ceilalți la masă într-o rețea multilateralistă incluzivă, deoarece guvernele nu sunt decât o parte din realitățile politice de astăzi”, a subliniat politicianul.
„Societatea civilă, municipalitățile, sectorul privat și tinerii sunt voci esențiale pentru a modela lumea pe care o dorim.”
„Fragilităților” globale, pe care le menționase cu o zi înainte, Guterres a adăugat altele: neîncrederea generalizată și crescândă față de guvernele naționale, „inegalitățile, discriminarea, corupția și lipsa de oportunități peste tot în lume – nedreptăți care încă își așteaptă rezolvarea, inclusiv printr-un contract social reînnoit”.
Mai trebuie combătut și „flagelul dezinformării”, a spus portughezul.
Guterres a declarat că dorește să discute toate aceste subiecte la adunarea generală a ONU din septembrie „în orice format va fi necesar”.
Nu este pentru prima dată când Antonio Guterres, fost președinte al Internaționalei Socialiste, din 1999 până în 2005, folosește pandemia de coronavirus pentru a promova ideea „guvernării globale” într-o formă sau alta.
El a propus la sfârșitul lui martie ca 10% din PIB-ul mondial să fie vărsat într-un fond administrat global, care să fie folosit la realizarea „unui pachet coordonat de stimulente” pentru a răspunde problemelor economice și sociale cauzate de COVID-19.
„Dacă țările ar accepta acest plan, Națiunile Unite sau o agenție similară ar primi echivalentul a aproximativ 8,7 trilioane de dolari, o sumă fprp precedent, care ar fi de 2900 de ori mai mare decât bugetul anual al ONU, de 3 miliarde de dolari”, scria LifeSiteTimes la vremea respectivă.
Fondul Internațional propus de Guterres concordă cu inițiativa „Great Reset”, lansată de Forumul Economic Mondial împreună cu Prințul Charles al Marii Britanii și cu Fondul Monetar Internațional.
Guterres susține cu toate puterile „The Great Reset”, pe care elitele globaliste o vor discuta în ianuarie 2021 la Davos.
Inițiativa are drept scop „reconstruirea” sistemului economic și social mondial, pentru a-l face mai „durabil”.
ONU a făcut un pas uriaș către guvernarea mondială cu propunerea sa din 2015: „Transformarea Lumii: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă”, sublinia acum doi ani E. Jeffrey Ludwig în American Thinker.
Acesta nota similitudinea dintre definiția „dezvoltării durabile” a Comisiei Mondiale a ONU pentru Mediu și Dezvoltare, ca fiind cea care „rsăpunde ncesităților prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a răspunde la propriile lor nevoi” și „axioma marxistă conform căreia societatea trebuie organizată în jurul ideii «de la fiecare după capacități, fiecăruia după nevoi»”.
În contextul pandemiei COVID-19, Antonio Guterres a militat și pentru un drept mondial la avort.