Șeful ONU, Antonio Guterres, apel la dezarmare nucleară, adresat statelor lumii: „Să eliminăm aceste arme, înainte să ne elimine ele pe noi"

Sursa: Dreamstime.com

Marți, 21 iunie, Antonio Guterres, secretar general al ONU, face apel la statele care dețin arme nucleare să accepte dezarmarea, altfel riscăm ca acestea să ducă la dispariția omenirii. Declarația a fost făcută de oficialul ONU în cadrul conferinței de la Viena, reuniune la care au participat 80 de țări care au ratificat Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare.

Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, transmite un mesaj prin videoconferinţă, în care face apel la dezarmare nucleară.

Șeful ONU cere dezarmarea nucleară a statelor lumii

„Să eliminăm aceste arme înainte să ne elimine ele pe noi", spune Antonie Guterres, oficial ONU.

În prezent, arsenalul nuclear global însumează circa 13.000 de focoase nucleare, ceea ce reprezintă o „rețetă” care ar putea duce la distrugerea Terrei, luând în considerare conflictele și neîncrederea care există între popoare, mai spune secretarul general al ONU, Antonie Guterres.

Peter Maurer, preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii vorbește despre Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare (TPNW) ca despre o „piatră de hotar".

Acest Tratat, intrat în vigoare în anul 2021, obligă statele care l-au ratificat să nu întreprindă niciun fel de acțiuni legate de armele nucleare, luând în considerare consecințele catrastrofale ale utilizării acestora.

TPNW nu a fost ratificat de niciun stat care deține arme nucleare

Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al Austriei, subliniază necesitatea urgentă de dezarmare nucleară totală a statelor lumii, Austria fiind, de altfel, unul dintre statele inițiatoare ale TPNW.

Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare a fost semnat de un număr de 86 de țări, fiind ratificat de 65 dintre acestea. Acest tratat, din 2021 este, în esență, o prelungire a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (TNP), care a intrat în vigoare în anul 1970.

Există, la nivel oficial, nouă state din comunitatea internațională care dețin astfel de arme nucleare. Niciunul dintre aceste state nu a ratificat Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare. Pe lângă state, NATO, ca organizație politico-militară internațional, nu a ratificat acest tratat, conform TVR.

În plin război în Ucraina, Kremlinul anunță că Rusia și SUA ar trebui să discute despre armele nucleare

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Rusia și SUA trebuie să discute prelungirea acordului START. Mai exact, Rusia și Statele Unite trebuie să abordeze necesitatea extinderii tratatului de reducere a armelor nucleare, a spus Dmitri Peskov, în timpul unui interviu pentru RIA Novosti.

Dmitri Peskov a transmis că acordul este esențial pentru toate părțile, adăugând că operațiunea militară în curs de desfășurare a țării sale în Ucraina nu este un motiv pentru a evita discuțiile referitoare la acest lucru. Peskov a mai subliniat faptul că discuțiile privind prelungirea ar fi trebuit să înceapă deja, deoarece această chestiune este esențială pentru securitatea globală.

SUA și Rusia, înțelegeri în privința armelor nucleare

„Acesta este un subiect care nu poate fi evitat. Această discuție este importantă nu doar pentru popoarele celor două țări, ci și pentru întreaga lume, pentru securitatea globală”, a declarat Dimitri Peskov, în interviul pentru RIA Novosti.

Înainte de declanșarea războiului din Ucraina, SUA și Rusia au convenit să prelungească până pe 4 februarie 2026 tratatul istoric New START, care limitează numărul de arme strategice ofensive pe care ambele țări le pot deține. Acordul a fost semnat în 2010, pentru o perioadă de 10 ani, de către fostul președinte american Barack Obama, împreună cu fostul președinte, rus Dmitri Medvedev.