Vladimir Putin a manifestat slăbiciune şi a făcut anumite cedări lui Evgheni Prigojin ca să ajungă la o înţelegere pentru a opri rebeliunea mercenarilor Wagner din 24 iunie. Concluzia aparţine serviciului secret britanic Mi6.
Primul comentariu al serviciilor secrete occidentale despre rebeliunea Wagner
Șeful serviciului secret britanic Mi6, Richard Moore, într-un discurs susținut la Praga, a confirmat că șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin a încheiat o înțelegere cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt revoltei din 24 iunie, iar după câteva zile a fost primit de Putin la Kremlin, relatează CNN.
Acesta este primul comentariu din partea serviciilor secrete occidentale, care au evitat să comenteze rebeliunea eșuată a lui Prigojin, de teamă să nu ofere Rusiei ocazia să susțină că revolta a fost aranjată și alimentată de spioni occidentali.
Șeful Mi6, cunoscut sub numele de C, și-a exprimat nedumerirea față de schimbările de atitudine din acel weekend de la Kremlin. „Dacă ne uităm la comportamentul lui Putin în acea zi, Prigojin era trădător la micul dejun, a fost iertat până la cină și apoi, după câteva zile, a fost invitat la ceai. Deci, există unele lucruri pe care chiar șeful MI6 le consideră dificil de interpretat”, a spus Moore.
Şeful Mi6, „şocat” de slăbiciunea manifestată de Putin
Moore a ,ai declarat că slăbiciunea manifestată de Putin a fost şocantă. „Nici măcar nu a ripostat împotriva lui Prigojin. A încheiat un acord pentru a-și salva pielea, folosindu-se de bunele oficii ale liderului din Belarus”, a spus el, referindu-se la intervenția președintelui bielorus Aleksandr Lukașenko, care a intermediat acordul.
„Nici măcar eu nu pot vedea ce e în capul lui Putin. Trebuie să-și fi dat seama că ceva e foarte putred în statul Danemarca - ca să-l citez pe Hamlet - și a trebuit să încheie această înțelegere”, a spus șeful MI6.
Moore a adăugat că este greu să facă „judecăți ferme” cu privire la soarta grupului Wagner, ca grupare de mercenari, dar a spus „nu par să fie angajați în Ucraina” și că „se pare că există elemente ale acestora în Belarus”.
În discursul rostit la Praga, şeful MI6 i-a încurajat de asemenea pe rușii dezamăgiți de războiul declanșat de Rusia în Ucraina să lucreze pentru spionajul britanic. El a adăugat că MI6 a recrutat deja numeroși cetățeni ruși îngroziți de invazia Rusiei în țara vecină și că ușa serviciului de spionaj britanic le este deschisă tuturor rușilor care vor să contribuie la terminarea războiului.