În primul interviu acordat unei publicații, mai exact cotidianului The Guardian,șeful serviciului britanic de informații interne MI5, Andrew Parker, atrage atenția asupra amenințărilor teroriste și a pericolului pe care-l reprezintă Rusia
Serviciul de informații interne din Marea Britanie, MI5, a apărut înainte de Primul Război Mondial. În 1909, „obiectivele” erau agenții care lucrau pentru serviciul secret al forțelor navale germane și nemții care trăiau în Maria Britanie. Daily Mail își avertiza atunci cititorii: „Dacă ospătarul tău este german, refuză să fii servit de el”.
În cei 107 ani care au trecut de atunci, scrie The Guardian, au fost 17 directori generali ai MI5 și până în 1993, identitatea lor era secret de stat. Chiar și după aceea, toți respectau o regulă: să spună cât mai puțin posibil și într-un mod foarte discret.
Interviu în premieră
Niciun șef al MI5 n-a acordat vreodată un interviu pentru un ziar. The Guardian este publicația care a câștigat Premiul Pulitzer pentru prezentarea dezvăluirilor făcute de Edward Snowden, în 2013, legate de interceptarea telefoanelor de către CIA.
Andrew Parker (54 de ani) a vorbit despre terorism internațional, în forma sa recentă, bazată pe ideologie schimbată. „În prezent, vorbim despre Daesh sau ISIS și avem încă Al Qaeda. Trebuie să înțelegem că terorismul e o provocare căreia trebuie să-i facem față cel puțin o generație de acum încolo”. El spune că numărul actelor teroriste dejucate în ultimii trei ani a ajuns la 12, doar în țara sa. „Atacurile în Marea Britanie sunt mai numeroase decât cele pe care le-am experimentat în întreaga mea carieră și lucrez pentru MI5 de 33 de ani. Datorită investițiilor făcute în serviciile de informații, Marea Britanie are o apărare bună, și mă aștept să descoperim și să oprim majoritatea planurilor teroriste în această țară”, a dat el asigurări. Avertizează, însă, foarte clar: „Vor fi atacuri teroriste în această țară. Nivelul de alertă este ridicat și asta înseamnă că e foarte probabil”.
Rusia, pericol public
Un alt nivel al riscurilor este cel venit din partea guvernelor străine. În special din partea Rusiei, care lucrează în Europa și Marea Britanie, folosind mijloace militare, propagandă, spionaj, metode subversive și atacuri cibernetice pentru a-și atinge obiectivele politice. „Este treaba MI5 să oprească aceste atacuri”, a spus Parker.
În opinia lui, amenințarea venită din partea Moscovei este reală și extrem de diversă. „O putem vedea în locuri precum Ucraina sau în brutalitățile din Siria”, a explicat Parker.
MI5 recrutează
Bugetul MI5 va crește în următorii cinci ani și vor fi angajați 1.000 de ofițeri, urmărindu-se egalitatea de gen femei-bărbați, 50-50. De asemenea, sunt recrutați candidați negri, asiatici și ai minorităților etnice, până la 14% dintre angajați. „Trebuie să putem supraveghea teroriștii. Trebuie să cunoaștem, cultivăm și recrutăm oameni care să fie agenții noștri și evident nu trebuie să arate toți ca mine, ca să fim eficienți”, a precizat Andrew Parker. Din cauza amenințărilor tot mai sofisticate, MI5 trebuie să opereze cu tehnologie de ultimă oră, așa că ofertele de angajare includ posturi pentru analiști de business, „arhitecți” ai informațiilor, analiști ai riscurilor online, specialiști în operații tehnice și „arhitecți” de securitate.