Șeful de la Cimitire participa la recepțiile de la ambasade din partea primăriei lui Oprescu
- Virgil Burl ă
- 18 septembrie 2015, 00:00
Bogdan Popa și fostul șofer al primarului, Cristian Stanca, intrau săptămânal la Oprescu în birou. Din referatul DNA rezultă că primarul general nu era interesat de la ce firme primea banii, de fiecare dată mesagerul fiind „expediat” scurt, fără explicații suplimentare. Apărarea lui Oprescu nu comentează acuzele.
Din analiza listingului telefonic, anchetatorii au observat că directorul Cornel Bogdan Popa și fostul șofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, au o relație atipic de apropiată cu edilul. Cei doi erau singurii care intrau în biroul primarului să discute cu acesta, cel puțin o dată pe săptămână. În plus, secretarele edilului-șef îi considerau pe cei doi niște apropiați ai lui Oprescu.
Înalt reprezentant
Având în vedere această relație specială, directorul Popa era trimis de primar la diferite evenimente și reprezenta Primăria în diverse ocazii, fără nicio legătură cu funcția sa de șef al Administrației Cimitirelor. Astfel, el participa la evenimente la care altfel n-ar fi avut acces. În acest sens, anchetatorii au remarcat faptul că Popa participa la recepții la ambasade sau la Palatul Cotroceni. Mai mult, Popa a fost singurul șef din Primărie care a participat la vizita oficială din Statele Unite ale Americii în urmă cu trei ani.
FOTO: Cornel Bogdan Popa a fost arestat la domiciliu după ce a dat în vileag rețeaua de la Primărie FOTO: LIBERTATEA
În condițiile în care în 2012 în instituție au apărut zvonuri privind o presupusă stare de nemulțumire a lui Oprescu față de Popa, despre care a aflat că lua mită, cel din urmă a apelat la șefa de la Mediu din Primărie, Oana Grigore, ştiind că aceasta are o relaţie bună cu primarul. Atunci, potrivit mărturiei unui martor, fostul șofer al lui Oprescu i-a spus lui Popa „acum știi drumul” și „să vii încoace pe viitor să discutăm de câte ori este nevoie” şi i s-a indicat că ar trebui să vină pe viitor să îi remită sume de ca, în acest fel, să își asigure cel puțin păstrarea funcției pe care o avea dacă nu chiar o funcție mai bună.
90 % la primar
Astfel, de la finalul anului 2012, Bogdan Popa a solicitat bani de la contractorii privaţi care aveau contracte cu Complexul Mogoșoaia, în numele lui Sorin Oprescu și, din aceeaşi perioadă, a început să dea din aceste sume de bani primarului, remițându-i 90% din tot ceea ce încasa drept mită de la contractorii privați.
Același Cristian Stanca s-ar fi exprimat față de un alt denunțător vis-a-vis de Popa Bogdan Cornel „doamnă, hai să ne înțelegem, eu pe acesta îl vreau liber și sănătos. Mi-a făcut treabă la Mogoșoaia, l-am pus să îmi facă treabă și la cimitire”.
Primarul Sorin Oprescu nu era interesat de unde îi vin banii, directorul din subordine fiind trimis „la plimbare” de edil, imediat după ce lăsa mita, fără alte explicații. Informația apare în denunțul lui Cornel Bogdan Popa, șeful peste Administrația Cimitirelor, care a susținut că a încercat o dată să îi spună lui Oprescu de la care dintre contracte provine mita, însă primarul l-a întrerupt imediat și „mi-a dat-o scurt, spunându- mi că nu îl interesează acest aspect”.
Sorin Oprescu a fost arestat preventiv alături de alți trei directori din primărie sub acuzația de luare de mită.
Primarul a dat trei ore declarații
Avocatul lui Oprescu, Alexandru Chiciu, nu dorește să comenteze acuzațiile procurorilor din cazul Oprescu și susține că toate apărările clientului său vor fi făcute în sala de judecată. „Tot ce am transmis în legătură cu acest caz au fost mesajele lui Sorin Oprescu. La toate acuzele, clientul meu a răspuns atât în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la tribunal, cât și la Curtea de Apel, în cadrul unei declarații de trei ore”, a declarat Chiciu pentru EVZ.
Consilierii personali ai lui Oprescu, dați afară
Edilul- șef interimar, Ștefănel Marin (foto), a luat primele măsuri: a eliberat din funcție 12 consilieri personali ai primarului general suspendat, Sorin Oprescu, potrivit surselor EVZ. Singurul care a rămas - este Adâr Victor. Potrivit unor surse din cadrul instituției, noul edil a chemat toți directorii din Primăria Capitalei și a cerut o evaluare a cheltuielilor și a facturilor restante. „Probleme sunt la direcția de plăți și la financiar. Sunt cazuri în care s-au achitat facturi mai mari decât erau bani în buget”, au mai dezvăluit, pentru EVZ, surse municipale. Decizia lui Ștefănel Marin, de eliberare din funcție a consilierilor, ar fi fost luată după ce acesta ar fi văzut haosul de la etajul 14: munți de documente aruncate prin birourile consilierilor personali și acte administrative care nu aveau ce căuta la aceștia. (Antoaneta Etves)
FOTO: Ștefănel Marin