Conducerea ANPC propune crearea unui sistem de alarmare privind consumul de energie, sistem care s-ar putea declanșa atunci când se înregistrează un consum mult mai mare față de lunile anterioare. Horia Constantinescu, cel care ocupă funcția de președinte al ANPC, dorește să împiedice creșterea exponențială a facturilor la gaze sau curent, în contextul crizei facturilor energetice actual.
Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a anunțat că dorește să creeze un soft care să regleze consumul de energie înainte de emiterea facturii.
„Ne-am confruntat în întreaga ţară cu facturi total disproporţionate financiar, cât şi la nivel de consum, ale unor consumatori ce până atunci reuşeau să fie într-o zonă de confort, să ştie că au consumat şi plătesc o sumă pe care şi-o puteau evalua corespunzător. Va trebui să depuneţi diligenţele ca la nivelul fiecăruia dintre operatori economici, în momentul când vă confruntaţi cu astfel de situaţii, date de disfuncţionalitate a unui aparat de măsură, date de faptul că nu a citit corespunzător contorul, să vedem cum putem prin soft să naştem un sistem de alarmare în aşa fel încât să luăm măsurile înaintea emiterii facturii", a afirmat acesta.
Citirea contoarelor, realizată trimestrial
ANPC propune și citirea contoarelor cel puțin de trei ori pe an, asta pentru a putea preveni eventuale erori care ar putea surveni și care ar putea impacta prețul facturilor la energie.
“Ne dorim să găsim o cale de colaborare şi să evităm să aplicăm sancţiuni pentru că soluţia nu este aceasta. Nu va fi niciunul dintre consumatori mai fericit că are o factură foarte mare, dar că ANPC a aplicat o sancţiune. Nu ne dorim să aplicăm sancţiuni decât acolo unde situaţia o cere şi este imperativă această măsură, ne dorim foarte tare să avem cât mai puţin abateri, să le putem discuta pe acestea înainte ca să ne trezim că trebuie să aplicăm sancţiuni noi ca autoritate pentru că îmi doresc mai tare liniştea consumatorului în piaţă decât să apărem noi statistic că v-am aplicat foarte multe dintre sancţiuni”, a mai subliniat preşedintele ANPC.
Facturi greșite la energie electrică și gaze
Guvernul a introdus săptămâna trecută obligativitatea recalculării facturilor la energie emise greșit, cele unde nu au fost aplicate mecanismele de plafonare şi compensare, furnizorii având obligaţia recalculării în termen de 15 zile, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Peste două milioane de facturi pentru furnizarea energiei electrice au fost deja recalculate, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei, potrivit ANRE.
ANPC a aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 195.000 de lei companiilor furnizoare de electricitate şi de gaze naturale, pentru nerespectarea legii în emiterea facturilor.