Şefii CORUPȚI din Poliţia Bistriţa le spuneau subalternilor „BOTE DE FASOLE”. Lista cu polițiștii care apar în DOSARUL DE CORUPȚIE

Şefii CORUPȚI din Poliţia Bistriţa le spuneau subalternilor „BOTE DE FASOLE”.  Lista cu polițiștii care apar în DOSARUL DE CORUPȚIE

Evenimentul Zilei continuă seria dezvăluirilor comise de penalii de la IPJ Bistriţa, arestaţi pentru fapte de corupţie. În dosar apar numele unor poliţişti care la ordinul şefilor lor, arestaţi, au intervenit fie pentru muşamalizarea unor dosar penale fie au „închis ochii” la contravenţii grave.

În dosarul penal al celor trei polițiști bistițeni arestați există pomeniți foarte mulți polițiști care au închis ochii în fața unor infracțiuni sau contravenții comise de apropiații celor trei șefi, inspectorul şef al IPJ Bistriţa Năsăud, comisar şef Ovidiu Mureşan, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Bistriţa Năsăud şi şeful Poliţiei Năsăud, inspectorul principal Cloşcă Leon. Unele discuţii sunt savuroase şi arată cum erau numiţi agenţii de poliţie din stradă, fie „bote de fasole”, fie „mecanici”. În schimbul favorurilor făcute, polițiștii primeasă la schimb alte bunuri, lemne sau chiar butoaie cu bere.

Evenimentul ZIlei vă prezintă ”telegrafic” o listă cu toți polițiștii care apar în dosarul penal.

• În data de 8 august 2014, comisar șef Aurel Pop este somat de inspectorul șef Mureșan să claseze dosarul penal care îl privește pe medicul chirurg Călin Sever Moldovan. Ordinul este executat de comisarul șef Aurel Pop.

• În data de 3 octombrie 2014, inspector principal Marius Bugnar este somat de inspectorul șef Ovidiu Mureșan să claseze un dosar penal deschis pe numele primarului din Năsăud, Mircea Romocia.

• În data de 11 iunie 2014, comisarul șef Roberto Hasnaș, șeful Poliției Rutiere, îi spune agentului Sorin Ivan să nu constate o contravenție. În urma acestui fapt, comisarul șef Hasnaș a primit un butoi cu 30 de litri de bere de la numitul Ioan Logigan, persoana pentru care a intervenit.

• În data de 13 iunie 2014, comisarul șef Roberto Hasnaș îi solicită agentului Liviu Măhălean să nu constate o contravenție care privea o depășire pe linie continuă.

• În data de 13 iunie 2014, același comisar șef îi ordonă agentului Gavil Lehaci a fost contactat de Hasnaș pentru a nu constata o contravenție legată de nerespectarea culorii roșii. În urma acestei pile puse, comisarul șef i-a spus celui pentru care a intervenit, un anume Gavril Ursa să ”efectueze o lucrare de branșament electric la casa polițistului Tinu Tabără”, se arată în referatul DNA.

• În data de 14 iunie 2014, comisarul șef Hasnaș îi cere agentului Ioan Cristian Uțiu să nu constate o contravenție privind depășire neregulamentară, trecând peste linia continuă. Agentul Uțiu a respectat ordinul.

• În data de 4 iulie 2014, comisarul șef Roberto Hasnaș intervine pe lângă agentul Dan Grigore Huciu pentru a nu âi aplica numitei Paula Sângeorzan o amendă pentru depășire pe linia continuă. Paula Sângerzan, susțin procurorii, i-a achiziționat ofițerului Hasnaș o excursie în Antalya.

• La data de 27 iulie 2014, un anume Călin Onița îl sună pe comisarul șef Hasnaș și îi cere ajutorul pentru a scăpa de o amendă. ”Am în față la IPROEB niște bote de fasole”. Comisarul Hasnaș îi sună pe polițiștii din teren, fără să se știe numele acestora, după care îl resună pe Onița: ”Da, te ajut”, replica acestuia fiind ”le-am rezolvat”.

• La data de 31 iulie 2014, Hasnaș îl sună pe agentul Dorel Greab căruia îi spune să nu constate o contravenție. ”Intervenția se face la solicitarea comisarului șef Olariu Liviu, adjunctul șefului IPJ Bistrița Năsăud, care i-a solicitat lui Robert Hasnaș să fie luate doar mpăsuri de avertisment”, susțin procurorii DNA Cluj.

• La data de 2 august 2014, Hasnaș îl sună pe agentul Ioan Andraș care este sfătuit să nu constate o contravenție privind depășirea pe linie continuă efectuată de un anume Ioan Mutu.

• La data de 7 august 2014, Hasnaș îl sună pe agentul Ilie Someșan și îi cere să o ”ierte” pe Alina Ioana Tonea. Cei doi polițiști discută într-o cheie meteorologică. ”Mă omule, atenție mare că la Bistrița a început să plouă foarte, foarte puternic ... bun, să nu avem problem. Bine? Neapărat”.

• La data de 27 august 2014, intervine la agentul George Moldovan care este ”rugat” să mușamalizeze un dosar penal în legătură cu un angajat al omului de afaceri Aurel Danci.

• La data de 2 septembrie 2014, Roberto Hasnaș îi cere unui polițist, Valer Rus, să intervină la un alt polițist, un anume Darius pentru a nu aplica o amendă pentru depășire neregulamentară.

• La data de 2 septemnbrie, agentul Paul Iacobescu este sfătuit de același comisar șef să nu îl amendeze pe un anume Viorel Sângeorzan, care circula fără permis de conducere și acte de identitate, și cu care șeful de la Circulație urma spă plece în concediu.

• La data de 3 septembrie 2014, agentul Călin Pop este sfătuit să nu întormească proces verbal pentru depășirea vitezei legale de către un anume Radu Turți.

• La data de 23 septembrie 2014, Hasnaș intervine asupra agentului Ion Cârjă pentru ca acesta să să se ”orienteze” în legătură cu contravenția comisă de Gavril Deneș.

• La data de 7 octombrie, comisarul șef Hasnaș este apelat telefonic de omul de afaceri Traian Larionesi, care este considerat cel mai mare exploatator de masă lemnoasă din județul Bistrița Năsăud. Larionesi îi cere lui Hasnaș ca să intervină pentru ca ”mijloacele de transport ale solicitantului să nu mai fie oprite la control”. ”... Îmi cară basculele de la Măluț niște piatră, aici la un drum ... o să-ți explic eu pentru cine ... și dacă-i spun la omul ăla, se supărăr rău, pentru că-i pentru cineva ... sună-l un pic să-mi lase basculele să lucre, le tăt oprește și le amendează la pod la Șintereag”.  Hasnaș intervine asupra unui polițist căruia îi cere să ” se orienteze” și să nu mai controleze camioanele lui Larionesi.

• La data de 11 octombrie 2014, agentul Viorel Murariu nu întocmește un proces verbal pentru depășire pe linie continuă, la cererea lui Hasnaș.

• La data de 18 octombrie 2014, agentul Alexandru Tomșa este sfătuit ”să o lase mai moale” în cazul unei contravenții comise de Petru Rus.

• În data de 29 octombrie 2014, Hasnaș îi cere agentului Dorel Greab să nu îl amendeze pe un anume Călin Macra.

• La data de 12 noiembrie 2014, Hasnaș este apelat de avocatul Bogdan Milea care îi cere să intervină pe lângă un anume polițist Runcan. La scurt timp, Hasnaș îl contactează pe agentul Mihai Butta, coleg de echipaj cu agentul Runcan. ”Nu-i tragi o țâră frîna de mână la Runcan. Te rog frumos că m-a sunat avocatul Milea cu o problemă”.

• La data de 13 iunie 2014, comisarul Hasnaș se implica în falsificarea actelor de constatare a unui accident de circulație.

• La data de 26 iunie 2014, comisarul Hasnaș a falsificat un accident de coirculație comis în localitatea Mărișelu. Procurorii susțin că Hasnaș a luat legătură cu primarul comunei Mărișelu, Toma Someșan, de la care a obținut un act din care rezulta că drumul unde a avut loc accidentul de circulație nu era deschis circulației publice. În acest accident a decedat un bătrân de 71 de ani, Ioan Pop din localitatea Domnești.

• În data de 20 iunie 2014, Hasnaș discută cu adjunctul IPJ Bistrița, Liviu Olariu despre mușamalizarea unui accident soldat cu decesul altei persoane.

• La data de 22 august 2014, Hasnaș îi cere unui agent cu prenume Sorin să falsifgice actele de constatare a unui accident rutier , în sensul că ”victima ar fi fost rănită ca urmare a declanșării airbag-ului, într-un  moment ulterior accidentului, în timp ce autovehiculul era oprit”.

• La data de 30 august 2014, inspectorul principal Leon Cloșcă, arestat în dosar i-a solicitat unui polițist, Ciprian, să mușamalizeze un accident care a avut loc în zona Poiana Ilvei.

• La data de 21 august 2014, comisarul șef Hasnaș îl instruiește pe agentul Dănuț Banc cum să mușamalizeze un grav accident de circulație și să falsifice actele de constatare: ”du-l pe drumul către Tășulea, că ala nu-i drum”.

• La data de 30 august 2014, șefii IPJ, ”au acționat coordonat pentru ascunderea accidentului”, comis de Andrei Mureșan, nepotul inspectorului șef Ovidiu Mureșan. La fața locului este trimis agentul Victor Zăgrean care a rezolvat problema.

• La data de 29 septembrie 2014, comisarul șef Hasnaș îi spune agentului Viorel Murariu să solicite de la primarul comunei Nimigea un document din care rezulta că drumul unde a avut loc accidentul nu era deschis circulației publice.

• La data de 5 octombrie 2014, situația se repetă la Nimigea unde a avut loc un accident mortal. Inspectorul principal Leon Cloșcă i-a cerut agentului Gigi Stoian să falsifice actele de constatare și a fost nemulțumit de faptul că polițistul a consemnat că accidentul a avut loc pe un drum pietruit și nu pe un ”drum de pământ”, așa cum ar fi trebuit declarat în fals.

• La data de 24 iunie 2014, inspectorul principal îi cere agentului Andrei Gabriel Avram să nu constate comiterea unor infracțiuni rutiere, circulația pe drumurile publice cu numere expirate, de către un anume Florin Niculai. ”Îi vreme urâtă acolo? ... no păi amu da de-a fi vreme bună, să nu ploaie că am niște haine întinse la nevastă-mea, să nu le ude”. Agentul Avram nu a mai constatat nicio infracțiune.

• La data de 27 iunie 2014, Leon Cloșcă este sunat de un bărbat care spune că ”mi-o făcut o pană un băiat în Feldru ... și ... numa să mă duc să-i duc o roată mai târziu un pic”. Inspectorul Cloșcă întreabă: ”cine este mecanicul”, numele codat al agentului Florin Pădurariu. În urma intervenției asupra agentului, infracțiunea nu mai este consemnată. Procurorii DNA susțin că inspectorul Cloșcă a primit de la bărbatul care i-a cerut ajutorul, materiale de construcții.

• La data de 10 iulie 2014, inspectorul Cloșcă este sunat de un anume Silviu Catarig căruia că are o problemă ”tehnică”. ”Vecine, o făcut cumnata mea o pană la Ilva Mică, oare n-ai pe cine să trimiți să ajute o țâră acolo?”. Inspectorul Cloșcă întreabă ”cine sunt mecanicii”, după care îl sună pe agentul Alexandru Mureșan și îi spune: ”îi aglomerație mare acolo, fluidizați bine acolo, că intersecția aia e grea”. Agentul Mureșan răspunde: ”Nu. Nu, Facem să nu fie”.

• La data de 16 iulie 2014, la solicitarea unei persoane, Roberta Opre, fiica omului de afaceri Ioan Opre, arestat pentru proxenetism, inspectorul Cloșcă intervine pe lângă agentul Nicolae Acu pentru a nu reține un permis de conducere. Ordinul este ascultat de agent.

* Procurorii DNA Cluj susțin că inspectoru, Cloșcă procura ilegal mari cantități de lemne și că pentru transportul în siguranța a acestor cantități era ajutat de agentul de poliție Cornel Popârțac.

• În seara zile de 28 august 2014, inspectorul Cloșcă intervine pe lângă agentul Dorin Ștăfănuțiu pentru a nu-l amenda pe Dumitru Bîgiu.

• La data de 30 septembrie, la solicitarea lui Pavel Sângeorzan, inspectorul Cloșcă intervine la șeful de post din comuna Dumitra, agentul Leon Fetti pentru a nu-l amenda pe un anume Gruia Pop. În urma acestei intervenții, inspectorul Cloșcă a fost la mai multe partide de vânătoare împreună cu Pavel Sângeorzan.

• La data de 8 octombrie 2014, inspectorul Cloșcă îi cere subcomisarului Marius Toma, de la Poliția Năsăud, să claseze un sesizare depusă de un partid politic legată de campania electorală. În cele din urmă, dosarul a fost clasat după ce un om al străzii a fost amendat pentru o faptă pe care nu a comis-o.