Șefa FMI „nu poate exclude” o posibilă recesiune globală: Perspectivele economiei mondiale s-au „întunecat semnificativ”

Zona euro a stagnat în trimestrul IV al anului 2023. Ocuparea forței de muncă a crescut

Șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat că perspectivele economiei mondiale s-au „întunecat semnificativ” din aprilie şi că nu poate exclude o posibilă recesiune globală în 2023.

Kristalina Georgieva, a declarat pentru Reuters că, în următoarele săptămâni, FMI îşi va revizui în scădere prognoza din 2022 privind creşterea economică globală de 3,6%, pentru a treia oară în acest an.

Mai mult, şefa FMI atrage atenția că perspectivele economiei globale s-au înrăutățit semnificativ din aprilie încoace, iar posibilitatea unei recesiuni globale anul viitor nu poate fi exclusă: „2022 va fi un an greu, iar 2023 poate și mai greu. Riscul de recesiune în 2023 a crescut”.

Kristalina Georgieva: 2022 va fi un an greu, iar 2023 poate și mai greu

În următoarele săptămâni, FMI ar putea înrăutăți estimarea de creștere a economiei globale pentru a treia oară în acest an, a adăugat directorul instituției.

La sfârșitul lunii iunie FMI ar urma să publice o actualizare a previziunilor pentru 2022 și 2023, după ce în aprilie a înrăutățit estimarea privind creșterea economiei globale. Astfel prognoza pentru 2022 a fost redusă de la 4,4%, la 3,6%.

„Perspectivele s-au înrăutățit semnificativ din aprilie, pe fondul creșterii inflației, a majorărilor de dobânzi, încetinirii creșterii economiei Chinei și sancțiunilor adoptate după atacarea Ucrainei de către Rusia”, a afirmat Georgieva.

 Şefa FMI: „Suntem în ape foarte agitate”

Întrebată dacă ar putea exclude o recesiune globală, ea a spus: „Suntem în ape foarte agitate. Riscul a crescut, așa că nu îl putem exclude”. Datele economice recente au arătat că unele economii mari, inclusiv cele din China și Rusia, s-au contractat în al doilea trimestru, a spus ea.

Georgieva a mai adăugat că este crucial să se țină sub control creșterea prețurilor. În opinia sa, „creșterea economică mai lentă poate fi un „preț necesar de plătit”, şi este nevvoie urgentă de o stabilitatea prețurilor”.

Georgieva a făcut un apel către toate statele lumii cerându-le facă tot ceea ce este necesar pentru a controla inflația: „Trebuie să creăm același nivel puternic de coordonare între băncile centrale și ministerele de Finanțe, astfel încât acestea să ofere sprijin într-un mod foarte direcționat... și să nu slăbească ceea ce politicile monetare urmăresc să realizeze”, a mai spus şefa FNI, potrivit Reuters.