Șefa Comisiei Europene încearcă să-și ia restanța la pandemie! De n-ar face mai mult rău…

Scoasă pe tușă de măsurile draconice și unilaterale prin care guvernele statelor membre au încercat să limiteze numărul de îmbolnăviri și problemele din propriile sisteme de sănătate, Comisia Europeană încearcă acum să-și găsească un rol în lupta cu noul coronavirus. Drept urmare, Ursula von der Leyen a lucrat intens în ultimele zile la o strategie coordonată de ieșire din măsurile de izolare. În ce măsură planul va ține seama de faptul că țările UE se află în faze diferite ale epidemiei, rămâne de văzut.  Publicația La Libre Belgique ne spune ce se știe până acum despre planurile Comisiei Europene!

“Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta miercuri (astăzi n.r.) o strategie de ieșire din măsurile de izolare. Va fi vorba de o strategie coordonată între statele membre, pentru a evita ca cei 27 să iasă din criza coronavirusului în aceeași dezordine în care au intrat.

În vreme ce mai multe țări încă nu știu când vor putea relaxa măsurile de izolare, Austria și Danemarca au avertizat deja Comisia și celelalte state membre despre ridicarea treptată a măsurilor lor.

Aceste semnale prealabile constituie “un prim pas bun” în necesara coordonare a măsurilor, a comentat marți purtătorul de cuvânt șef al Comisiei, Eric Mamer.

Când pandemia a afectat continentul, statele membre au reacționat diferit, unele închizându-și frontierele, altele refuzând să exporte materiale medicale, oricum punând la grea încercare solidaritatea europeană.

Pe 26 martie, statele membre i-au însărcinat pe Ursula von der Leyen și pe președintele Consiliului, Charles Michel, să pregătească o strategie de ieșire coordonată, ca și un plan de relansare a investițiilor. Strategia de ieșire va fi adoptată miercuri (astăzi n.r.) de Comisie, apoi prezentată presei de doamna Von der Leyen. Ea va conține “orientări, o viziune a felului în care statele membre ar trebui să pună în practică într-un mod coordonat măsuri de ieșire treptată din izolare”.

Miercuri (astăzi n.r.), comisarii vor discuta și un plan de relansare și de investiții, a doua zi după o reuniune a miniștrilor de finanțe, marți, care trebuie să clarifice răspunsul socio-economic al UE la criză. Potrivit Comisiei, acest plan de relansare ar trebui să se bazeze pe bugetul multianual al UE (2021-2027), asupra căruia cei 27 nu au reușit să cadă de acord înainte de criză. Executivul vede în acest plan instrumentul “potrivit” pentru a se asigura că investițiile vor avea loc în toate țările UE, în perspectiva unei relansări omogene”.