Șefa campaniei care luptă împotriva armelor nucleare despre amenințările lui Putin: Un șantaj extrem de periculos. Este unul dintre cele mai înfricoșătoare momente

Șefa campaniei care luptă împotriva armelor nucleare despre amenințările lui Putin: Un șantaj extrem de periculos. Este unul dintre cele mai înfricoșătoare momentesursa: arhivă EVZ

Beatrice Fihn, șefa Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare spune că amenințările lui Putin sunt o metodă de șantaj pentru a preveni ajutarea Ucrainei. Ea susține însă că amenințările nu trebuie ignorate și că lumea trebuie să militeze pentru dezarmarea nucleară.

Beatrice Fihn, care conduce Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2017, spune că amenințările nucleare ale Rusiei reprezintă o metodă de șantaj și de a crea panică. „Cred că acesta este unul dintre cele mai înfricoșătoare momente în ceea ce privește armele nucleare“, a declarat Beatrice Fihn, citată de La Libre Blegique.

Șantajul armelor nucleare

La doar câteva zile după ce și-a lansat trupele împotriva Ucrainei, Putin a și lansat amenințările cu arsenalul nulclear. „Este extrem de periculos. Nu numai că este menit să insufle frică în întreaga lume, dar este menit și să sperie oamenii suficient pentru a preveni ajutarea Ucrainei. Rusia îl folosește aproape ca pe un șantaj pentru a invada Ucraina și nimeni nu poate interveni. Amenințarea nucleară este acum folosită într-un mod extrem de rău intenționat și diabolic, pentru a invada ilegal un alt stat care nu deține arma nucleară“, mai spune Beatrice Fihn.

Amenințările nu trebuie ignorate

Șefa ICAN crede că este puțin probabil ca președintele rus să recurgă la arma supremă, dar nu trebuie să ignorăm amenințările, „Acest lucru nu poate fi exclus și începem să ne temem că se va întâmpla. Neînțelegerile pot escalada foarte repede și am putea recurge la folosirea energiei nucleare din întâmplare.

Dar nenorocirea ar putea fi bună la ceva, dacă această criză servește drept semnal de alarmă și împinge puterile nucleare la dezarmare. Dacă supraviețuim acestui lucru, nu vom fi întotdeauna atât de norocoși. Nu putem lăsa țările să le facă așa ceva altor țări doar pentru că au arme nucleare“, a subliniat șefa ICAN.

Este nevoie de o dezarmare nucleară

ICAN a câștigat Premiul Nobel pentru Pace pentru că a lucrat neobosit la Tratatul de interzicere a armelor nucleare, care a fost ratificat de 59 de țări, dar de niciuna dintre puterile nucleare.

Beatrice Fihn spune odată că debutul crizei din Ucraina, interesul pentru tratat a crescut și observă că până și țările care dețin arma supremă l-au criticat pe președintele Putin.

Ea susține că odată terminat conflictul din Ucraina, Moscova nu ar trebui să aibă voie să-și păstreze arsenalul. „Va trebui să facă ceva pentru a se putea întoarce în comunitatea internațională și acel ceva ar trebui să fie dezarmarea nucleară", speră Beatrice Fihn.

Ne puteți urmări și pe Google News