șefa AMR: „Codurile acestea sunt un eșec în mare parte”

șefa AMR: „Codurile acestea sunt un eșec în mare parte”

Presedintele Asociației Magistraților din România, judecatorul Gabriela Baltag, a indicat într-un discurs în cadrul unei conferințe, cele mai importante probleme cu care se confruntă Justiția. Conferința „Guvernarea reprezentativa si separatia puterilor sub imperiul democratiei”, a fost organizata la inițiativa președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Baltag a criticat lipsa de eficientă a Noilor Coduri, nevoia de modificare a Constituției și de elaborare a unor legi clare, dar și discreditarea prezumției de nevinovăție în fata opiniei publice. „Și să știți că sunt probleme reale în interiorul sistemului; poate le auziti prin vocile unor domni avocati, uneori, prin vocile Parchetului, mai puțin prin vocile judecătorilor. Pentru că judecătorii sunt soldații tăcuti ai Dreptății, ei vorbesc foarte putin, aproape deloc, vorbesc reprezentanții asociațiilor profesionale și cam atât. A fost o întâlnire unde am încercat să ne privim toți fără să ne temem unii de ceilalti, pentru ca asta este foarte trist – am ajuns ca în interiorul sistemului să privim, sau să răspundem, și nu e cazul meu, dar se intampla la foarte multi dintre colegi, sa raspundem la un salut venit din partea unui avocat, fost coleg, poate, de facultate, sa ne temem sa purtam o discutie de principiu cu un coleg procuror, pentru ca, doamne fereste, cine stie ce s-ar putea intampla, s-ar putea intampla ceva, nu stim cine l-ar putea asculta, sau daca ne asculta cineva si ar putea interpreta altfel. Ieri am fost la aceasta intalnire, care face parte dintr-o serie de mai multe intalniri, sub egida Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni, de a vedea daca putem sa aducem normalitatea in sistem. Pentru ca ea, din pacate, nu mai exista. Si nu mai exista nu din cauza oamenilor, din cauza noastra. Ne-am trezit asa. Dupa 22 de ani, pot spune ca lucrurile si timpurile sunt mai nesigure acum, decat la inceput, in ’93”, a susținut Baltag la conferinaț organizată de Tăriceanu.

De ce sunt greșite Codurile

„Codurile acestea, de care s-au agatat unii la inceput trambitand ca au facut o reforma nemaipomenita, sunt un esec in mare parte. De cel in materie penala nu mai spun… Curtea Constitutionala nu cred ca mai are mult si putem spune ca le putem baga in sertar, ca nu mai are, in cel in materie penala, ce sa mai fie in regula. Am vazut din partea sistemului aceasta opunere de schimbare, iar din partea dumneavoastra initiative. Ele trebuie sa existe. Nu trebuie interpretate, ca sunt legate de o situatie anume sau de alta. Sunt necesare. Codurile sunt neclare, iar noi am spus – asa, prin vocea Asociatiei Magistratilor, si cand s-a pornit unica reforma, in 2009-2010, atunci cand era un alt ministru al Justitiei, s-a facut chiar o conferinta, iar unii dintre dumneavoastra au fost prezenti acolo, in care am criticat si am spus care sunt neregulile”, a mai arătat Baltag.

Ne puteți urmări și pe Google News

Justiția răzbunării ?

„Justitia pare, in ultimul timp, in ochii dumneavoastra, ai opiniei publice, dar si in ochii mei pare la fel, o Justitie a razbunarii. Iertati-ma, dar nu aceasta este menirea Justitiei. Si poate ca acest sentiment pe care il traiesc este unul dintre sentimentele de dezamagire. Nu mi-am dorit ca ea sa fie perceputa asa si sa fie perceputa chiar si de mine si ma intreb de ce am ajuns aici. Ce s-a intamplat? Pentru ca, fara sa ne intoarcem, legile nu au fost foarte clare – au permis si permit uneori alunecari, pentru ca, daca nu e nimic sigur, desigur ca fiecare e liber sa aplice si sa faca dupa cum intelege dumnealui ori dumneaei, si am ajuns intr-o situatie nefireasca, o situatie in care Justitia da sentimentul, prin forta prin care, iata, legea i-o pune la indemna, ca este mai presus decat oricine, ceea ce nu este adevarat absolut deloc. Si nu poate asta sa ne dea, sub nicio forma, pozitia sau gandul ca noi suntem cei mai puternici. Nu, sub nicio forma. Egalitate, da, egalitate, respect, colaborare institutionala, este foarte important acest lucru, sa existe o colaborare, sa vedem unde sunt greselile, pe orizontala si pe verticala. Iarasi, ajungem la un control, si un judecator are aceasta reticenta, nu va privi niciodata de sus si nu va accepta termenul de control”.

Dezbatere intensă

Senatul a organizat, săptămâna trecută, conferința cu tema "Guvernarea reprezentativă și separația puterilor sub imperiul democrației". Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a criticat atunci, în cea de a doua zi a Conferinței, absența de la eveniment a reprezentanților unor instituții cu atribuții în domeniu, precum CSM sau Curtea Constituțională, dar și a unor lideri politici importanți, care "au evitat să vină", deși aceștia ar fi fost invitați.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a criticat, cu respectiva ocazie, infiltrarea serviciilor de informaţii în ministerul Justiţiei şi în Ministerul Public, afirmând că asistăm la foarte multe scurgeri premeditate de informaţii către presă din dosarele aflate în faza de instrumentare la DNA.

În opinia sa, la conferință ar fi trebuit să participe și membrii comisiilor juridice ale Parlamentului. "Dacă nu aceștia, măcar președinții și vicepreședinții. Toți au găsit lucruri mult mai importante de făcut. Interesul parlamentarilor este foarte mare față de problemele care sunt în discuție și mi-aș dori să audă și ei, dar nu numai ei. Discuția ar fi fost utilă în contextul în care e o obligație a noastră instituțională, dar nu numai a noastră, ci și a puterii judecătorești și a Executivului, să stăm cu toții la masă", a precizat Tăriceanu.