Sediul Minvest Deva, OCUPAT de activiști de mediu

Sediul Minvest Deva, OCUPAT de activiști de mediu

Sediul Minvest din Deva este ocupat de activişti. Nouă persoane din România, dar și din Germania, se află pe acoperişul clădirii.

Update 3: În jurul orei 13.00, cei nouă protestatari au coborât de pe sediul Minvest. Aceştia au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 4.500 de lei, fiindu-le imputat faptul că au încălcat normele legale de acces în sediile regiilor autonome şi societăţilor comerciale, după cum se arată într-un comunicat al Jandarmeriei

UPDATE 2: Printre cei nouă protestatari de pe sediul Minvest Deva nu se numără niciun localnic. Este vorba despre cinci fete şi patru băieţi. O persoană este domiciliată în Germania, restul fiind din Cluj - Napoca şi Bucureşti. "Am dorit să tragem astfel un semnal de alarmă care să fie auzit şi de localnici. Credem că ei nu au fost corect informaţi asupra consecinţelor de mediu şi economice pe care le are un proiect minier în care se folosesc cianuri. E drept că la Rovina nu e vorba de cianuri, dar e vorba de suprafeţe mari de pădure care vor fi defrişate, în apropierea unui sit Natura 2000. La Certej, proiectul a fost acceptat şi datorită aceluiaşi argument al poluării istorice (în zonă s-a exploatat minereu de aur până la începutul deceniului trecut - n.red.)", declară Mihnea Blidaru, unul dintre protestatari. Acesta adaugă că grupul de activişti este decis să mai stea o vreme pe clădire.

UPDATE: La ora 11.30 jandarmii şi poliţiştii locali încă mai încercau să-i convingă pe protestatari să părăsească acoperişul clădirii Minvest. "Am iniţiat un dialog cu protestatarii, rugându-i să părăsească acoperişul clădirii. Protestul lor nu îndeplineşte condiţiile legale. Pe calea dialogului, colegii mei încearcă să rezolve problema. Nu se poate vorbi despre vreo evacuare forţată a acelui spaţiu pentru că, în primul rând, ne gândim la siguranţa celor nouă persoane care formează grupul de protestatari", declară purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara, Nicolae Răducu.

Protestatarii denunță proiectele de minerit cu cianuri de la Certej, Deva-Muncel, Baita Craciunești, Brad, Rovina si Roșia Montana. ”Denunţăm faptele ce alimentează suspiciuni de corupție, conflictul de interese și gravele abuzuri ale actualului director Deva Gold, Nicolae Stanca. Acesta a semnat în numele statului român actele de asociere între Minvest Deva şi Gabriel Resources în 1997, fiind angajat ulterior de controversatul om de afaceri Frank Timiș. Condamnăm intenţia Guvernului Ponta de a înainta parlamentului o nouă lege a minelor, condamnăm atitudinea iresponsabilă şi nedemnă a Ministrului Mediului, Rovana Plumb, căruia îi cerem demisia. Îl avertizăm pe primul-ministru Victor Ponta că o nouă încercare de a trece prin Parlament o lege a minelor cu prevederi aberante ce servesc exclusiv intereselor industriei miniere nu va rămâne fără consecințe”, scriu activiștii într-un comunicat postat pe Facebook.  ”Am protestat și în stradă din septembrie până acum, dar am ales să protestăm și în acest fel pentru că în Hunedoara informarea nu a fost atât de bine făcută. Nu e nimic autorizat, dar ne aflăm pe o clădire instituție publică plătită din banii contribuabililor, mai mult decât atât prin Constituție suntem obligați să apărăm interesele României, și noi asta considerăm că facem”, a declarat la B1 TV, Mihnea Blidariu, unul dintre protestatari. TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:

  • TOPUL RUŞINII: Stroe şi Ponta sunt consideraţi principalii VINOVAŢI pentru gestionarea TRAGEDIEI AVIATICE din Apuseni
  • Traian Băsescu: Dacă ar fi existat coordonare, s-ar fi putut face imediat localizarea avionului prăbuşit în Apuseni. Ponta a cerut trecerea STS la MAI şi demiterea lui Opriş
  • Elena Udrea: Ne propunem ca Partidul Mişcarea Populară să fie revelaţia politică a anului 2014
TOP 3 ARTICOLE POPULARE:
  • TOP 10 IMAGINI care au devenit VIRALE, deși există DETALIU care îți schimbă TOTAL percepția lor | GALERIE FOTO
  • GOALE și NEÎNFRICATE. Cum arată femeile care fac alpinism DEZBRĂCATE pentru un CALENDAR | GALERIE FOTO
  • SECRETE la 700 metri sub Pământ. Materia ÎNTUNECATĂ își face SIMȚITĂ PREZENȚA