Orban, primul pas înapoi în scandalul Ordonanțelor. Mesaj clar pentru cabinetul PNL

Orban, primul pas înapoi în scandalul Ordonanțelor. Mesaj clar pentru cabinetul PNL

Guvernul Orban se reuneşte joi în prima şedinţă după ce săptămâna trecută a fost demis prin moţiune de cenzură, pe ordinea de zi a reuniunii aflându-se mai multe proiecte de hotărâri de guvern care vizează domenii precum apărarea, sistemul judiciar şi administraţia publică.

UPDATE: „Pentru început aș vrea să vă asigur că pe teritoriul României nue xistă niciun caz de infecție cu coronavirus. Ultima uspinciune a fost infirmată ieri seară, târziu. Este vorba despre bărbatul din Reșița. Fusese o suspiciune importantă, probele sunt negative, nuse confirmă infecția. Am lucurat săptămânal cu colegii de la MAE și MAI, Transporturi pentru a elabora un plan de acțiune comun. Avem capacitate de diagnostic în România, în București, până la finalul săptmânii. Caratina durează 14 zile. Primele 10 cazuri vor fi tratate la Matei Balș”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

„Domnule ministru Boloş, am luat decizia de a nu publica ordonanţele de urgenţă pe care le-aţi înaintat în şedinţa de Guvern. Tema este mult prea delicată, deja pârâcioşii care fac rău României prin blocarea procesului de absorbţie au început să trimită tot pâre. Tema fiind mult prea delicată - e vorba de fonduri europene - noi nu avem voie să fragilizăm sub nicio formă procedurile pe care le-am gândit şi mai ales planul de măsuri, astfel încât ele să fie obiectul unor acte normative discutabile şi contestabile.

Din acest motiv vă solicit pe fiecare dintre măsuri să pregătiţi soluţii de reglementare, acolo unde este nevoie de lege, pregătiţi proiect de lege şi înaintăm proiectele de lege prin intermediul grupurilor parlamentare, iar acolo unde nu este nevoie de lege, ştiu bine că lansarea programului de extindere a distribuţiei de gaze, cel puţin pe exerciţiul financiar actual, se poate realiza şi prin acte normative care să nu aibă forţa unei legi, prin HG-uri sau Ordine de ministru. Şi peste tot unde puteţi reglementa prin HG sau prin Ordin de ministru să procedaţi în consecinţă”, a transmis Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Astfel, potrivit ordinii de zi anunţate, Executivul urmează să adopte un proiect de hotărâre privind aprobarea numărului mediu maxim de personal pe anul 2020 pentru operatorii economici din industria naţională de apărare.

Un alt proiect de hotărâre supus aprobării în Guvern are în vedere stabilirea modelelor formularelor-tip folosite în activitatea privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

Totodată, Executivul va decide, printr-o Hotărâre, cu privire la organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Secretariatului General al Guvernului, având în vedere schimbările intervenite în arhitectura guvernamentală după instalarea la Palatul Victoria a Guvernului Orban în noiembrie 2019.

De asemenea, Guvernul va aproba un proiect de hotărâre privind revocarea şi numirea unor membri în Consiliul director al Fondului Român de Dezvoltare Socială.

Pe agenda şedinţei se regăsesc şi trei memorandumuri care vizează participarea unor demnitari din Executiv în calitate de membri ai Consiliilor de Administraţie sau de Supraveghere a unor companii şi societăţi cu capital de stat.

Astfel, se propune ca Daniela Nicolescu, secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, să participe în calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii CONVERSMIN S.A. , Niculae Havrileţ, secretar de stat la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Societăţii OMV Petrom SA, şi Gheorghe-Adrian Miuţescu, preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, în calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii ROMAERO S.A.