Cum ședința CExN de luni nu le-a fost de ajuns ca să se ia de păr, liderii PSD au mai convocat una!
Editura Evenimentul si Capital

Cum ședința CExN de luni nu le-a fost de ajuns ca să se ia de păr, liderii PSD au mai convocat una!

Autor: | | 5 Comentarii | 3530 Vizualizari

Luni, 8 ianuarie 2018, a avut loc la sediul din Kisselef, ședința Comitetului Executiv Național al PSD. Potrivit Statutului, Comitetul Executiv Național „este structură de conducere și de decizie al partidului care coordonează activitatea partidului între Congresele PSD.” Sîntem la finele unui an – 2017 - și la începutul altuia – 2018.

Partidul Social Democrat e partid de Guvernămînt. După alegerile din 2016, cîștigate de PSD la un scor zdrobitor, PSD poate fi considerat, ca putere, asemănător PCR de pe vremuri. Chiar dacă Legea Fundamentală n-a fost modificată încă pentru a înscrie rolul conducător al PSD, totuși, condițiile de după ultimele alegeri parlamentare – un președinte de mămăligă, o Opoziție pe cît de slăbănoagă ca forță parlamentară, pe atît de penibilă ca acțiune, o presă în poziție de Drepți - îndreptățesc ipoteza că luni, 8 ianuarie 2018, a avut loc la București reuniunea semnificativă a unui partid de care depinde România lui 2018.

Nu sînt nici pro-PSD, nici anti-PSD. Sînt cetățean al acestei țări. Și, în această ipostază, e normal să mă interesez pentru ce teme majore s-a reunit cel mai important organism de conducere colectivă a partidului de Guvernămînt acum, în primele zile ale noului an, și ce decizii s-au luat în legătură cu aceste teme. Spun teme majore, pentru că, e la mintea cocoșului, Comitetul Executiv Național al PSD nu se poate reuni în genul Hai să ne vedem și noi luni dacă n-ai altceva mai bun de făcut, eventual bem și o cafea împreună!

Potrivit Statului, CExN al PSD e alcătuit din „membrii Biroului Permanent Național, cu drept de vot; liderii grupurilor parlamentare; liderul PSD din Parlamentul European; președinții organizațiilor județene / de sector ale PSD; președintele organizației municipale PSD București; președinte PSD Diaspora; președinte PSD Republica Moldova; președinți ai TSD, OFSD, OPSD, LAL, PES Activists România.” Fiind vorba de partidul de guvernămînt, toți cei convocați la București luni dimineața, cînd în general peste tot în țară se debutează în forță după siesta din weekend, sînt oameni extrem de ocupați. Ca să ajungă la București ei au trebuit nu numai să facă drum lung pînă în Capitală, mulți dintre ei pe ceață și respectînd viteza legală prin localități, dar și să lase baltă o mie și una de treburi în locurile unde sînt șefi, capi de familie, tați, soți sau amanți.

Dacă luăm în calcul și faptul că sîntem la finele lui 2017, după un an în care PSD a guvernat, și la începutul lui 2018, înaintea unui an în care PSD trebuie să guverneze (chiar dacă ar vrea, n-ar putea să nu facă asta, dat fiind că aritmetica parlamentară îl condamnă să se sacrifice în exercițiul Guvernării), ne-am fi așteptat ca reuniunea CExN să dezbată bilanțul pe 2017 și programul pe anul 2018.

Sau dacă de așa ceva nu e nevoie, să abordeze teme cruciale pentru soarta țării în viitorul apropiat. În condițiile în care – așa cum arătat – convocații sînt oameni cu mari responsabilități la locul lor de muncă, se presupune că au venit știind că trebuie să ia decizii de interes național.

Ca istoric al clipei, m-am gîndit că pentru a scrie despre această reuniune trebuie să aflu cîteva date cruciale pentru descrierea marelui eveniment. Mă și vedeam scriind cam așa „În 8 ianuarie 2018 a avut loc la București reuniunea CExN al PSD, partid de Guvernămînt, care a luat decizii majore pentru partid și pentru țară”. Imediat, într-o asemenea descriere, vine precizarea cine și de ce a convocat CExN. Pentru a găsi răspunsul, am pornit într-o iscodire cu note de aventură zadarnică.

N-am găsit nici pe site-ul PSD, nici în presa de casă a partidului, nici în presa independentă, nici în presa Binomului, vreun document care să anunțe data și ora reuniunii, materialele care vor fi luate în discuție, temele supuse dezbaterii și votului. Un text Mediafax de duminică, 7 ianuarie 2018, mi-a pus la dispoziție o rază de lumină în întunericul de date care înconjoară reuniunea CExN: „Şedinţa Comitetului Executiv al PSD a fost convocată luni, 8 ianuarie, de la ora 14.00, la sediul central al partidului”, au precizat pentru MEDIAFAX surse social-democrate. Convocarea şedinţei Comitetului Executiv a fost anunţată, iniţial, de preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea.

„Îi mulţumesc doamnei ministru Doina Pană pentru activitatea deosebită depusă în Guvernul României! #RadarulPădurilor, Codul #silvic, diminuarea defrişărilor ilegale, toate acestea şi multe altele nu ar fi fost posibile fără implicarea doamnei ministru! Propunerea pentru noul ministru va fi stabilită în cadrul Comitetului Executiv Naţional, care va fi convocat zilele următoare”, a scris miercuri, pe Facebook, Liviu Dragnea.”. Cum adică?

O reuniune atît de importantă precum ședința CExN a partidului de guvernămînt nu se știe cine și de ce a convocat- o? Invocarea producției facebookiste a lui Liviu Dragnea e de tot hazul. Cum adică, să se convoace ditamai reuniunea, să fie scoși din producție atîtea personalități, doar pentru a decide cine să fie ministru?! Firește, o reuniune CExN se poate ocupa și de acest amănunt. Numai la capitolul Măsuri organizatorice însă. Și totuși de ce s-a întrunit CExN al PSD luni, 8 ianuarie 2018? Divizia Presă, cea care-l sprijină pe Mihai Tudose, dădea din surse încă de săptămîna trecută informația că premierul urmează să propună la ședința CEXN restructurarea Guvernului.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate