România, „bolnavă” de sedentarism. Impactul asupra sănătății

România, „bolnavă” de sedentarism. Impactul asupra sănătății Sursă foto: Arhivă EVZ

Sedentarismul are efecte grave asupra sănătății, iar românii sunt din ce in ce mai „leneși”. Potrivit celor mai recente date, doi din trei români preferă să nu facă sport.

Sedentarismul a cuprins și România. Ultimul  raport Eurostat, arată că doar 18% dintre români fac mișcare fizică și doar  2% merg în mod regulat la sălile defitness. Astfel, România a ajuns pe locul al cincilea în topul celor mai sedentare state din Europa. Lipsa de mișcare fizică este principala cauză a obezității, la nivel mondial, avertizează medicii.

 România, cuprinsă de sedentarism. Ce riscăm dacă nu facem sport zilnic

obezitate

Sursă foto: Pixabay

Sedentarismul provoacă boli cronice: obezitate, diabet, hipertensiune, cancer de sân sau colon, anxietate, depresie, probleme cu articulațiile sau coloana vertebrală.

Conform Organizației Mondiale,  3,2 milioane de oameni mor din cauza lipsei de activitate, iar specialiștii recomandă să facem sport sau mișcare fizică(mers pe jos, urcat-coborât scări, dans) măcar 20-30 de minute pe zi. Cei mai mulți dintre oameni preferă să-și petreacă timpul liber în fața ecroanelor, pe telefonul mobil, laptop sau la TV.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, unii dintre români preferă să folosească autoturismul chiar și pentru distanțe mici, în detrimentul mersului pe jos.

Cifrele privind sedentarismul din România au fost catalogate de președintele Institutului Sportiv, Adrian Socaciu.„absolut îngrijorătoare” , potrivit Antena 3. 

„Aceste cifre sunt foarte îngrijorătoare din mai multe perspective. Aceste efecte care sunt asupra sănătății noastre sunt din prisma costului pe sănătate și din prisma faptului că noi suntem o țară și o națiune bolnavă", a precizat  președintele Institutului Sportiv, Adrian Socaciu, potrivit sursei citate. Înaintea noastră, în clasamentul celor mai „leneșe” state sunt: Portugalia, Grecia, Spania, Polonia. La polul opus, se află țările nordice, precum: Finlanda, Suedia, Danemarca, Germania.

Efectele pozitive ale mișcării fizice. Impactul sedentarismului

Richard Morgan, 93 de ani, are o forma fizică ca la 30 de ani. Șase obiceiuri care-l mențin tânăr

Sursa foto: Pixabay

Medicii spun că, prin exerciții regulate, putem avea un impact pozitiv asupra sănătății mentale. Unul dintre modurile în care mișcarea poate îmbunătăți sănătatea mentală este prin eliberarea endorfinelor. Endorfinele sunt substanțe chimice produse de creier care au rolul de a induce o stare de fericire și de bine. Atunci când facem activitate fizică moderată sau intensă, corpul nostru  eliberează endorfine, ceea ce poate îmbunătăți starea de spirit și reduce simptomele de anxietate și depresie. De asemenea, mișcarea fizică previne bolile cardiovasculare, echilibrează indicele glicemic, previne osteoporoza și ne ajută să avem un somn odihnitor.