Secvenţă memorabilă cu Fănuş Neagu şi Gheorghe Dinică în "Crucea de piatră" | VIDEO

Secvenţă memorabilă cu Fănuş Neagu şi Gheorghe Dinică în "Crucea de piatră" | VIDEO

Astăzi l-am pierdut pe scriitorul Fănuş Neagu, dar ne rămân ca amintire operele scrise de el şi scenele memorabile în care a jucat alături de mari actori. El a apărut în 1993 în filmul "Crucea de piatră", realizat după scenariul scris de Titus Popovici şi regizat de Andrei Blaier.

Fănuş Neagu a jucat rolul generalului Susaikov, trimisul ruşilor în Comisia aliată de control, mare petrecăreţ, care frecventa, cum reiese din film, casele de plăcere din Crucea de piatră. Fănuş l-a interpretat cu mult aplomb, potrivindu-i-se rolul ca o mănuşă, cum au susţinut unii comentatori maliţioşi. Povestea este următoarea. La 21 decembrie 1949, de ziua lui I.V. Stalin, cei aflaţi la putere au decis desfiinţarea caselor de toleranţă. Acesta avea să fie un cadou oferit "tovarăşului Stalin" de către puterea comunistă de după Al Doilea Război Mondial. În acest sens, partidul apelează la tovarăşul Puzderie (Gheorghe Dinică), care înainte de a trece la fapte are grijă să profite de plăcerile vieţii. Această mişcare a fost susţinută de mijloacele de propagandă. Filmul, în regia lui Andrei Blaier, redă ultimele ore ale stabilimentelor şi munca de convingere care are loc de la om la om. Când vorba bună nu mai dă rezultatele scontate, intră în scenă practicile mult mai dure, precum delaţiunea, şantajul, şi chiar forţa brută. Totul pentru a rezolva o "problemă spinoasă" care stătea în calea fericirii tovarăşilor. Acţiunea e plasată în 1949 şi are şansa unor personaje bine construite, multe dintre ele cu valoare de simbol pentru obiceiurile vremii. Felul în care e tratat ofiţerul rus (Fănuş Neagu) este grăitor.

  • Contactat de EVZ, regizorul Andrei Blaier nu a comentat foarte mult: ”Ştiu că vreţi să vă vorbesc despre Fănuş, dar nu pot, este un moment foarte greu pentru mine. Vă mulţumesc pentru înţelegere”.

Ne puteți urmări și pe Google News