Securitatea Uniunii Europene este discutată la Parlament, unde are loc reuniunea miniştrilor Apărării din ţările participante la Iniţiativa „Bucureşti 9” (B9).
Securitatea UE, discutată la Parlament. A început reuniunea B9
Întâlnirea oficialilor din ministerele de apărare din cele nouă țări are ca principal punct de discuție securitatea regională în contextul războiului dintre Federația Rusă și Ucraina. Agenda include, de asemenea, analiza implicațiilor acestui conflict asupra securității euro-atlantice, sprijinul oferit de NATO și UE pentru regiunea Mării Negre, precum și măsurile necesare pentru întărirea posturii de apărare și descurajare a NATO pe Flancul Estic. Această întâlnire pregătește terenul pentru viitoarea reuniune a miniștrilor apărării din cadrul NATO.
„În cadrul reuniunii sunt invitaţi 55 de participanţi, reprezentând demnitari ai statelor participante la iniţiativă, la care se adaugă ambasadori şi ataşaţi ai apărării acreditaţi la Bucureşti ai statelor respective, oficiali din instituţiile naţionale din domeniul apărării, rezultând un număr total de 100 persoane”, conform unui comunicat al Guvernului.
Reuniunile în format „Bucureşti9” se desfăşoară periodic
Reuniunile în format „București 9” au loc periodic și implică discuții la nivelul șefilor de stat, miniștrilor de externe și ai apărării. Aceste întâlniri oferă oportunități pentru coordonarea pozițiilor naționale ale statelor membre pe teme ce urmează să fie abordate în cadrul summiturilor și reuniunilor NATO. Acest format contribuie la consolidarea unui front unit în fața provocărilor de securitate din regiune.
Pe 11 iunie 2024, președintele României a participat la Summitul București 9 (B9) desfășurat la Riga, unde a subliniat importanța intensificării atenției asupra situației de securitate din regiunea Mării Negre. El a pledat pentru continuarea sprijinului acordat țărilor vulnerabile din zonă, cum ar fi Republica Moldova, într-un context geopolitic tot mai complex și tensionat.
Ce țări sunt prezente la evenimentul de securitate organizat la Parlament
Lansat la București pe 4 noiembrie 2015, Formatul București 9 (B9) a fost inițiat de președinții României și Poloniei și oferă o platformă importantă pentru dialog și consultări între statele aliate. Obiectivul acestui format este de a coordona contribuțiile statelor membre la procesele NATO, în conformitate cu principiile de solidaritate și indivizibilitate a securității.
Formatul B9 include țările NATO de pe Flancul Estic, și anume Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria. Acest grup de state colaborează pentru a întări securitatea regională și pentru a contribui la consolidarea posturii de apărare a NATO în fața provocărilor din regiunea Europei de Est.