Securitatea în Marea Neagră și în Balkani, în atenția NATO

Securitatea în Marea Neagră și în Balkani, în atenția NATO

Experți NATO de prim rang, specialiști în politica externă, reprezentanți ai mediului academic din 20 de țări analizează, în aceste zile, la Mamaia, provocările de securitate din zona Mării Negre şi din Balcani. „Black Sea and Balkans Security Forum-2017”, susținut de NATO, este organizat de asociația New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius”, din Constanța, Zona Metropolitană Constanța și Institutul Diplomatic Român.

Temele incluse pe agenda evenimentului se referă la securitatea energetică, cooperarea economică în cele două regiuni, securitatea cibernetică, acțiunile de război informațional, militarizarea regiunii Mării Negre. Faptul că Rusia domină regiunea iar  echipamentele militarte din Crimeea pun în pericol securitatea țărilor din zonă, este avertismentul transmis de la cel mai înalt nivel de experții NATO.

"La nivelul Alianței ne confruntăm cu cel mai complex context de securitate dintr-o generație, mai ales din anul 2014, anexarea ilegală a Crimeii, acțiunile din zona de est a Ucrainei, precum și procesul de militarizare care a avut loc în Crimeea. Și o altă categorie, aș spune, a amenințărilor neconvenționale precum amenințarea teroristă, amenințările din spațiul cibernetic, diversele forme de amenințări hibride care combină forme convenționale cu cele neconvenționale precum și aceste tendințe care vizează manipularea informațională. Unii chiar vorbesc de un război de tip informațional", a comentat Sorin Ducaru, asistent al secretarului general NATO și șef al Diviziei pentru Riscuri de Securitate Emergente din cadrul NATO.

Iar analistul de politică externă, Iulian Chifu, director al Centrul de Prevenire a Conflictelor crede că "principalul lucru la care ne uităm este militarizarea Mării Negre. După anexarea Crimeii avem o militarizare majoră a peninsulei Crimeea. Deci există o amenințare militară vizibilă. Cea mai pregnantă și directă, și resimțită, e cea care vine din spațiul amenințărilor de natura hibridă, război informațional, influență".

Ne puteți urmări și pe Google News

Zona Mării Negre este vulnerabilă în fața amenințărilor rusești au punctat diplomații dar și strategii NATO. Însă potrivit ambasadorului Sergiu Celac "avem de-a face cu o arie mai extinsă a problematicii de securitate decât am cunoscut pina acuma. Am în vedere elemente fundamental noi ale situației securitare, în special în ultimii 2 ani și ceva după invadarea și apoi anexarea ilegala a Crimeii de către Federația Rusă, urmată de Siria și de unele încercări de a determina un alt curs al evenimentelor în Balcani".

În cadrul Alianţei, partea română insistă pentru o prezenţă navală NATO în Marea Neagră, proiect văzut de Rusia ca o provocare."Din păcate climatul internațional s-a deteriorat semnificativ începând cu anul 2008. Unul dintre mesajele pe care le-am transmis astăzi este acela ca Balkanii și Marea Neagra sunt regiuni care ar trebui să fie tratate împreuna atunci cand este vorba despre amenințări", a spus secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Viorel Micula. Iar amenințările, pe lângă cele clasice, potrivit lui Iulian Chifu, pot fi "fake news, false news , război informațional, e ceva mai mult decât cel pe  care-l gestionam cu STRATCOM, cu Comunicarea Strategica, devin la  ora actuală instrumentele cele mai puternice ale secolului 21".

Partenerii acestei inițiative își propun ca „Black Sea and Balkans Security Forum” să devină un eveniment relevant la nivel regional, care să creeze  anual, în România, un cadru de dezbateri ample pe teme securitare. Forumul beneficiază de susținerea NATO, având cofinanțare din partea Diviziei de Diplomație Publică a NATO. De asemenea, acest eveniment se înscrie în seria manifestărilor organizate la Constanța cu ocazia Anului Ovidius.