Securitatea energetică, în pericol? Sondajul care scoate la iveală un adevăr alarmant

Securitatea energetică, în pericol? Sondajul care scoate la iveală un adevăr alarmant

Printre cei care cred într-o măsură mai mare decât celelalte categorii că România ar avea de câștigat în cazul în care resursele din Marea Neagră NU ar fi exploatate se remarcă tinerii, cei cu educație scăzută, inactivi potențiali activi, cu venit redus.

91.7% dintre respondenți (în creștere ușoară față de 86.4% în septembrie 2019) apreciază că este important (26.5%) și foarte important (65.2%) ca țara noastră să utilizeze gazul natural de la Marea Neagră pentru extinderea alimentării cu gaz a populației.

Importurile de gaze din Rusia

77.6% dintre români (în scădere față de 85.8% în septembrie 2019) sunt de părere că este important (26.7%) și foarte important (50.9%) ca țara noastră să nu mai importe gaz natural din Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

61.3% consideră că este necesar ca România să reducă rapid importurile de gaz din Rusia, în timp ce 26.6% își exprimă dezacordul, iar 12.2% nu știu sau răspund.  Ponderea mai mică a celor care susțin reducerea rapidă a importurilor de gaz, comparativ cu cea a românilor care consideră important și foarte important ca țara noastră să nu mai importe gaz din Rusia este firească în condițiile în care o diminuare pe termen scurt a importurilor, fără acoperirea deficitului din producția internă, ar afecta inevitabil aprovizionarea.

Puțin peste jumătate dintre respondenți (52.2%) sunt de acord cu afirmația: „Rusia folosește livrările de gaz către UE ca să își impună voința în politica externă”, în timp ce 26.6% își exprimă dezacordul. Procentul non-răspunsurilor este 17.8%.

Specialiști la conducerea companiilor din energie cu acționar majoritar de stat

95.9% dintre participanții la sondaj își exprimă acordul cu afirmația: „La conducerea companiilor din energie cu acționar majoritar de stat ar trebui numiți doar specialiști din domeniu”, în timp ce 2.9% își exprimă dezacordul. 1.1% nu știu sau nu răspund.

Obiective naționale privind reducerea poluării

70% dintre cei intervievați (în creștere față de 55.8% în septembrie 2019) consideră că este foarte important ca România să reducă poluarea generată de arderea combustibililor (cărbune, carburanți, lemne). 22.8% văd acest obiectiv ca fiind important, 3.4% puțin important, 2.3% foarte puțin important. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 1.5% dintre respondenți.

70.3% dintre români sunt de părere că este foarte importantă dezvoltarea sectorului energiei regenerabile (panouri solare, energie eoliană/mori de vânt) (în creștere față de 60.9% în septembrie 2019). 22.8% consideră acest obiectiv ca fiind important, 3.1% puțin important, 1.5% foarte puțin important. Procentul non-răspunsurilor este de 2.3%.

Green Deal

Cât privește Green Deal, 71.8% dintre cei intervievați au o părere bună despre acordul European, în general, 17.9% o părere nici bună, nici proastă, 2.5% o părere proastă. 6% declară că nu au auzit de acest acord, iar 1.9% nu știu sau nu răspund.

Aducându-li-se la cunoștință faptul că unul dintre obiectivele „Acordului Verde” este renunțarea la producția de energie pe baza de cărbune, o parte importantă a respondenților își reevaluează opinia. Astfel, 42.1% dintre cei chestionați declară au o părere bună despre acordul în discuție, 33.2% o părere nici bună, nici proastă, 11.2% o părere proastă. 6.8% declară că nu au auzit, iar 6.7% nu știu sau nu răspund.

Aparenta disonanță este determinată de faptul că pe termen scurt și confruntată cu implicațiile concrete ale unor acorduri internaționale, populația tinde să fie ceva mai prudentă. Din acest motiv, o creștere a nivelului de informații cu privire la consecințele Acordului Verde este absolut necesară pentru o dezbatere consistentă, în cunoștință de cauză.

Cei care au o părere bună despre acordul European, în general, sunt cu precădere: bărbați, persoane peste 45 de ani, cu educație peste medie, rezidenți din mediul urban, cu venit peste 1200 ron.

Relațiile internaționale cu UE, SUA  și Republica Moldova,. Controversele cu Ungaria și impactul coronavirus