Securitatea energetică, în pericol? Sondajul care scoate la iveală un adevăr alarmant

Securitatea energetică, în pericol? Sondajul care scoate la iveală un adevăr alarmant

Sondajul de opinie la nivel național publicat de Barometrul Securității Energetice dezvăluie că mulți dintre români nu sunt informați în ceea ce privște Securitatea energetică

Așa cum reeiese din rezultatele integrale ale cercetării sociologice, privind  Securitatea energetică, cei mai mulți dintre români cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită

Astfel, conform sondajului realizat de Inscop Research, 61.7% dintre români cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită (în scădere față de 74.9% în septembrie 2019), în timp ce 27% sunt de părere că lucrurile merg într-o direcție bună (în creștere față de 17.4% în septembrie 2019). 11.2% nu știu sau nu răspund.

Analiza socio-demograficăarată că tinerii sub 30 de ani, cei cu educație superioară, gulerele albe, cei cu venit peste 3000 ron, locuitorii din urbanul mare sunt în medie mai optimiști decât celelalte categorii în ceea ce privește direcția țării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Schimbările climatice

Întrebați dacă schimbările climatice (încălzirea globală) sunt un fenomen real, vizibil deja pe toată planeta, sau unul fals, inventat în scopul promovării comerciale a unor tehnologii,  76.8% dintre români consideră schimbările climatice reale, producând efecte vizibile (în scădere față de 83.6% în septembrie 2019). 17% cred contrariul (în creștere cu 6 procente față de septembrie 2019), iar 6.2% nu știu sau nu răspund.

Liberalizarea pieței de gaze naturale

La momentul efectuării sondajului, mai puțin de jumătate dintre români (48.8%) declarau că au auzit de faptul că piața de gaze naturale va fi liberalizată începând cu 1 iulie 2020, în timp ce 50.2% că nu au auzit, iar 1% nu au răspuns.

Analiza socio-demografică arată că respondenții cu vârsta de peste 45 de ani, cei cu educație mai ridicată, locuitorii din București și urbanul mare, din regiunile Nord-Vest și București Ilfov declarau că au auzit de liberalizarea pieței de gaze naturale într-o proporție mai mare decât celelalte categorii.

Doar 21.5% dintre români consideră că au informații suficiente cu privire la ce înseamnă și care sunt efectele liberalizării pieței de gaze, în timp ce 77.6% apreciază că nu au informații suficiente. 0.9% nu știu sau nu răspund.

Cei care se consideră mai informați cu privire la liberalizarea pieței de gaze naturale sunt cu precădere bărbați, persoane cu vârsta peste 45 de ani, cu educație medie sau superioară, cu venit peste 3000 ron, locuitorii din București și mediul urban.

38% dintre români iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de gaze naturale dacă vor primi o ofertă mai bună din partea altui furnizor, în timp ce 27.9% resping această posibilitate. 30.8% declară că nu sunt conectați la rețea. Nu știu sau nu răspund 3.3%.

Cei care iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de gaze naturale (dacă vor primi o ofertă mai bună din partea altui furnizor) sunt precădere bărbați, persoane cu vârsta sub 45 de ani, cu un nivel de educație mai ridicat, cu un venit peste 2000 de ron, locuitori în mediul urban.

Referitor la liberalizarea pieței de energie electrică, 39.7% dintre respondenți declară că au auzit de faptul că piața de energie electrică va fi liberalizată începând cu 1 ianuarie 2021, 59.5% că nu au auzit. Procentul non-răspunsurilor este de 0.8%.

Cei peste 45 de ani, cei cu educație mai ridicată, locuitorii din București și mediul urban, din regiunile Vest, Nord-Vest, Centru și București Ilfov declarau că au auzit de liberalizarea pieței de energie electrică într-o proporție mai mare decât celelalte categorii.

22.5% dint totalul participanților la sondaj consideră că au informații suficiente cu privire la ce înseamnă și care sunt efectele liberalizării pieței de energie electrică, în timp ce 76.8% apreciază că nu au informații suficiente. 0.7% nu știu sau nu răspund.

Cei care se consideră mai informați cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică sunt cu precădere bărbați, persoane cu vârsta peste 45 de ani, cu educație medie, cu venit peste 3000 ron, rezidenți în mediul urban.

52.6% dintre cei chestionați iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de energie electrică dacă vor primi o ofertă mai bună din partea altui furnizor. 47% resping această posibilitate, iar 0.4% declară că nu sunt conectați la rețea.

Cei care iau în considerare posibilitatea de a a-și schimba actualul furnizor de energie electrică (dacă vor primi o ofertă mai bună din partea altui furnizor) sunt precădere persoane sub 60 de ani, cu un nivel de educație mai ridicat, gulere gri sau gulere albe, persoane care locuiesc în mediul urban.

Cu privire la extinderea rețelei de gaze natural, 91,8% dintre români sunt de acord ca statul să susțină financiar extinderea rețelei de gaze naturale pentru ca mai multe locuințe să aibă acces la această resursă naturală. 6% se opun, iar 2,2% nu știu sau nu răspund.

Protejarea consumatorilor vulnerabili