Securitatea energetică, în pericol? Sondajul care scoate la iveală un adevăr alarmant

Securitatea energetică, în pericol? Sondajul care scoate la iveală un adevăr alarmant

Sondajul de opinie la nivel național publicat de Barometrul Securității Energetice dezvăluie că mulți dintre români nu sunt informați în ceea ce privște Securitatea energetică

„A doua ediție a Barometrului Securității Energetice scoate în evidență faptul că românii nu sunt bine informați cu privire la două dintre evenimentele cele mai importante din sectorul energetic și anume liberalizarea pieței de gaze naturale care se va produce peste câteva zile, respectiv liberalizarea pieței de energie electrică, eveniment care ar urma să aibă loc peste jumătate de an”, a declarat Remus Ștefureac

De asemenea, arată Remus Ștefureac,  „românii susțin puternic extinderea rețelei de gaze naturale cu fonduri publice și consideră important și foarte important, într-o proporție de peste 90%, ca resursele de gaz de la Marea Neagră să fie folosite pentru extinderea alimentării cu gaz populației, în paralel cu reducerea importurilor”.

Directorul INSCOP Research a mai precizat că „în acest sens, participanții la sondaj susțin în majorități foarte mari încurajarea de către stat a unor mari investiții private în sectorul energetic și deblocarea exploatărilor de gaze de la Marea Neagră”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Referitor la dimensiunea ecologică, peste trei pătrimi dintre cei chestionați consideră că schimbările climatice sunt un fenomen real, vizibil pe toată planeta și doresc reducerea poluării produse de arderea combustibililor, majoritatea având o părere bună despre Acordul Verde propus de Comisia Europeană, a adăugat Remus Ștefureac.

„Din secțiunea sondajului dedicată relațiilor internaționale, reținem că după criza sanitară și economică provocate de epidemia de coronavirus, peste trei pătrimi dintre români cred că Uniunea Europeană ar trebui să se întărească deoarece doar împreună statele pot combate mai bine crizele”, a mai spus Remus Ștefureac.

Pe de altă parte, a completat directorul INSCOP Research, crește puternic ponderea populației care crede că România este pregătită de mult timp să facă parte din Spațiul Schengen.

Acesta a mai subliniat că românii continuă să aibă un nivel ridicat de încredere în SUA, apreciind că alianța cu Statele Unite ale Americii este cea mai bună garanție de securitate pentru România.

„Majoritatea consideră că liderii politici ai Ungariei manifestă o atitudine ostilă față de România, reflectând, din păcate, o serie de decizii și poziționări ale conducerii politice a Ungariei din ultimii ani, mai degrabă conflictuale în raport cu România”, a punctat Remus Ștefureac.

Din analiză reise că se observă o creștere importantă a sentimentului mândriei de a fi român, pe acest fond crescând și sprijinul pentru unirea cu Republica Moldova.

„Datele sociologice scot în evidență echilibrul reciproc al percepției românilor cu privire la obligativitatea cunoașterii limbii române pentru orice cetățean român și obligația ca România să protejeze drepturile minorităților de pe teritoriul său, ambele aserțiuni fiind sprijinite în proporții de aproximativ 90%., a mai precizat directorul.

Acest lucru reliefează un univers de reprezentări moderate ale imensei majorități a populației României care susține atât protejarea minorităților, cât și nevoia pragmatică de cunoaștere a limbii oficiale vorbite de peste 90% dintre locuitorii țării.”

Rezultatele integrale ale cercetării sociologice