Sectorul energetic rusesc. Pe ce se bazează Putin la export și cât consumă rușii.

Sectorul energetic a constituit tradițional o parte considerabilă a exporturilor Federației Ruse. Dar cât reprezintă consumul național în producția totală

Statisticile oficiale ale ministerului rus al Energiei arată că, anul trecut, sectorul energetic a extras aproximativ 556 milioane de tone de petrol brut, un record în ultimii 30 de ani și un rezultat apropiat de maximul atins, care a culminat, în 1978, la 569, 4 milioane de tone.

Anul trecut, sectorul energetic din Rusia a produs și 725,4 miliarde de metri cubi de gaz natural, 439, 3 milioane de tone de cărbune și 1092 Twh de energie electrică. Potrivit Tatianei Mitrova, directoarea Centrului energetic din cadrul Școlii  Skolkovo (Moscova), aceste volume de producție fac din Rusia al treilea cel mai important producător mondial de energie, după Statele Unite și China, notează Russia Beyond. „Asigurăm 10% din producția mondială de energie primară și 16% din ansamblul tranzacțiilor energetice mondiale sunt efectuate de Rusia”, a explicat Mitrova.

Din cele 556 de milioane de tone de petrol brut produse de sectorul energetic din  Rusia în 2018, 409, 3 milioane au fost exportate. Această proporție mare se explică prin scăderea consumului la nivel național în cursul ultimilor 20 de ani. După 1990, exportul de petrol a crescut de la 47,7% la 73, 6% din producția totală. În consumul național, petrolul a fost înlocuit treptat cu gazul natural. Totuși, Rusia este a patra cea mai mare consumatoare țară de energie din întreaga lume: 5% din consumul mondial. 

Potrivit Băncii Centrale a Rusiei, în 2018 sectorul energetic din Rusia a exportat 260, 2 milioane de tone de petrol brut, 150, 2 tone de produse petroliere, 221, 6 miliarde de metri cubi de gaz natural și 36, 7 milioane de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL). Exporturile de petrol au ocolit masiv Europa în avantajul Asiei, cu mari volume destinate Chinei. În 2018, Rusia a furnizat Chinei 71, 5 milioane de tone de produse petroliere, o creștere cu 20% în raport cu anul precedent.

Important de notat este că Statele Unite și-au crescut importurile petroliere din Rusia pentru a compensa reducerea celor provenind din venezuela și din țări membre ale OPEC. Doar în prima jumătate a lunii mai, 13 petroliere au părăsit Rusia pentru a aduce în SUA 5 milioane de barili de petrol brut și produse petroliere. Pentru ansamblul anului 2018, SUA au importat aproximativ 137 milioane de barili.

În privința gazului natural, corporația de stat gazprom a anunțat că a livrat în Europa 200,8 miliarde de metri cubi, anul trecut. Printre importatorii majori se figurează Germania (58,5 miliarde de metri cubi), Turcia (24 miliarde), Italia (22, 8), Marea Britanie (14, 3) și Franța (13).

Pe de altă parte, China și Rusia au semnat un acord privind transportul anual de 1300 de miliarde de metri cubi de gaz, odată ce gazoductul „Forța Siberiei” va fi operațional. Gazul natural lichefiat a reprezentat, în 2018, 5,8% din exporturile energetice ale Rusiei, cu principale livrări către Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. 

 

Potrivit Tatianei Mitrova, Rusia investește gradual în energii regenerabile, încercând să localizeze producția de echipamente și să dobândească competențele necesare. Autoritățile declară că vor să creeze condiții pentru a face economic vorbind concurențiale energiile verzi din anumite regiuni. Este vorba de sectoarele energiei eoliene și solare, în special, dar orizontul este mare: 10-15 ani, Rusia plătit tribut unei situații agravate de moștenirea planificării de stat și a unei puternici centralizări a sectorului energetic.

Un exemplu pozitiv al companiilor producătoare de energii regenerabile care și-au făcut un drum pe piața rusă este RusHydro, companie inițial specializată în hidroelectricitate care a lansat o centrală eoliană de o capacitate de 900 Kw în Arctica, în republica Iakuția.

În cursul ultimilor cinci ani, RusHydro a construit 19 locații de producere a energiei solare, cu o capacitate totală de 1,6 megawați, dar și patru parcuri eoliene, cu o capacitate totală de 3,1 megawați, în Extremul Orient rus.